<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

DVOLIČNOST DODIKA I NJEGOVE EKIPE: 12 godina pustoše Republiku Srpsku, pa se sad sjetili da je grade

Sporazum

Vlast u Republici Srpskoj se nakon 12 godina uništavanja privrede, otimanja od naroda, urušavanja institucija, krađe, nepotizma… odlučila građanima ponudi bolju budućnost.

03. april 2018, 12:00

Licemjerno, nadmeno i uvredljivo za svakog ko razmišlja svojom glavom, lideri SNSD-a, DNS-a i SP-a, prošle su sedmice, nakon potpisivanja Sporazuma o predizbornoj i postizbornoj saradnji, poručili da će ubuduće raditi na jačanju privrede i obezbjeđivanju radnih mjesta.   

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je nakon potpisivanja Sporazuma obećao jaku RS, dok se njegov kolega, lider DNS-a Marko Pavić nakratko osvrnuo na ekonomiju kazavši da će se u u budućem periodu koncentrisati upravo na tu oblast, kao i na zapošljavanje u Republici Srpskoj.

“U budućem periodu ćemo se koncentrisati na ekonomiju i zapošljavanje u Republici Srpskoj. Ovi potpisi su garancija još četiri godine stabilnosti RS”, rekao je Pavić.

I predsjednik SP-a Petar Đokić rekao je da će koalicija nastojati da ostvari dobre rezultate te da očekuje da će građani dati koalciji još veću podršku na izborima ponudivši bolje sutra.

"Treba da još više napora uložimo u obezbjeđivanju napretka i novih radnih mjesta. Usaglasili smo se da budemo posvećeni tom cilju i u naredne četiri godine. Srpska nam treba stabilna i institicionalno snažna".

Politička analitičarka Tanja Topić navodi da su ovaka obećanja koja dolaze iz struktura onih koji su na vlasti već 12 godina itekao licemjerna.

“Kada dođu opaske i primjedbe da se mora poboljšati situacija - ekonomska, socijalna i svaka druga to je itekako dvolično. Pogotovo kada govorimo o koaliciji SNSD, DNS i SP, u kojoj imate najžešću opoziciju unutar nje i to u vidu DNS-a, koji još jače pokušava se izdignuti kao politički faktor koji donosi promjene. Pa oni u svojim izbornim kampanjama kritikuju poteze vlasti kao da nisu imali ništa sa tom vlasti preoteklu deceniju” ,rekla je Topićeva.

Sa druge strane, naša sagovornica objašnjava da je već sad poznato da su priče o napretku koje dolaze iz usta vladajućih samo obične podvale i da će najveći dio kampanje biti koncentrisan na polje nacionalizma.

“Već sad je trasirana izborna kampanja i pravac, te ona neće imati nikakve veze sa ekonomskim i bilo kojim drugim dobrim programima, koji bi donijeli progres. Naprotiv, ona je i dalje trasirana na fonu izdajnici i patriote i nosiće tu vrstu snažnog nacionalnog naboja i u pristupu partija neće ništa promjeniti”, navodi Topićeva. 

To tvrdi i predsjednik opozicionog NDP-a Dragan Čavić koji kaže da ova koalicija je samo rasporedila pozicije, te dala još jedno lažno obećanje.

“Priča kako će se pozabaviti ekonomijom, rastom standarda, zapošljavanjem… Poslije 12 godina potpuno pogrešne poreske politike, 11 promjena u poreskoj politici, što je napravilo potpunu nestabilnost. Lutanja kao guske u magli. Donošenja zakona, pa onda njihovih promjena u potpuno suprotnom smjeru. Odlaska brojnih investitora, nekoliko ogromnih afera teških milijardu, poput propasti banaka ili otimačine u Birču… I sad oni daju obećanje u kojem navode bavićemo se privredom. I još pokušavaju da stvore lažni optimizam i nametnu na drugoj strani pesimizam iznošenjem lažnih anketa. Njihova jedina kombinacija koju su napravili ovim Sporazumom je podjela funkcija, odnosno Milorad Dodik za člana Predsjedništva i Željka Cvijanović za predsjednika RS”, rekao je Čavić.

I dok su priče o ekonomiji i razvoju trebale da posluže kao usputni dekor u dogovoru vladajućih, glavna borba unutar koalcije se vodila za kandidatke pozicije, te funkcionerska mjesta nakon izbora., 

Time su politički lideri vladjćih partija još jednom potvrdili ono što svi znamo, da za njih građani ne postoje, te da ih jedino zanimaju funkcije.

Dok u razvijenom i normalnom dijelu svijeta koalicionim dogovorima političke partije daju uvid građanima na koji način će voditi zemlju nakon izbora, u RS je jedino važno ko će vladati.

Pa je tako dogovoreno da SNSD istakne oba kandidata, za predsjednika RS i člana Predsjedništva BiH, a da će ostale funkcije biti podjeljene na osnovu izbornih rezultata.

Inače, to je bila glavna i jedina tačka sporenja među koalicionim partnerima, jer izgleda da sve ostale stvari, poput načina na koji će se voditi politike u naredne četiri godine nikom nisu bile mnogo bitne.

Funkcije su i ovaj put bile bitnije i od stranačkih statuta, ideja, vizija, ekonomije, razvoja, mladih, starih, roditelja, boraca...

Jer, ovdje je samo važno da su “vukovi siti.”

Ovakvo stanje naša sagovorica, Tanja Topić objašnjava kao posljedicu hroničnog nedostatka novih lica na političkoj sceni koji će politiku shvatati kao sredstvo za ostvarivanje društvenih, a ne ličnih ciljeva.

“Nama nedostaje nova politika sa novim licima koja će ponuditi dobre programe i vizije. Ianče, ono što se dešava unutar svake partije u ovo vrijeme jeste velika izborna kampanja i borba na život ili smrt prije nego što izbori uopšte počnu. To znači, žestoka borba oko dobijanja što boljih pozicija, bilo to na kandidatskim listama ili pozicijama nakon izbora. Prvo se ta strašna unutrašnja borba provede u svakoj političkoj partiji, a onda I među koalicionim partnerima i zato je stvorena takva slika u javnosti da je ovdašnjim političarima samo stalo do pozicija, što nije daleko od istine. Pa, onda kad imate pojedince kojima je stalo, onda to zvuči karikaturalno, jer niko u to ne vjeruje. Djeluje groteskno, jer se vidi da je politika jedan unusan posao i da oni koji se bave politikom žive odlično. Otuda ta borba koja iz pozicije svakog pojedinca je potpuno normalna i legitimna nama sve više gadi politiku i zbog toga imamo opšti stav gdje većina ljudi se zgraža nad politikom, te je gleda kao borbu i jagmu za odrađane fotelje, a ne za opšte dobro”, zaključuje Topićeva.