<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

SUBVENCIJE I PROPALI LETOVI: Hoće li sa banjalučkog aerodroma konačno poletjeti išta drugo osim ptica?

Aerodrom

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić rekao je da od jeseni sa banjalučkog aerodroma kreću letovi na više destinacija.

10. april 2018, 12:00

Portal EXYUaviation.com informisao je kako su planirane dvije rute, ali o detaljima se još uvijek ništa ne zna.


Ministar Trninić je rekao da će o tome uskoro biti potpisan ugovor sa jednom poznatom niskotarifnom kompanijom, ali da još ne želi iznositi više detalja. Za skupštinskom govornicom prije nekoliko dana kazao je da to ne želi zbog medija, kako se ne bi nešto u budućim razgovorima izjalovilo, kao što je to bio slučaj u prethodnom periodu.


I dok se letovi na banjalučkom aerodromu najavljuju, Republički budžet odnosno građani RS nastavljaju održavati u životu ovo preduzeće.


Naime početkom februara, u Vladi RS je dogovoreno subvencionisanje u iznosu od skoro dva miliona maraka za obezbjeđenje redovnog poslovanja i održavanje vazdušnog saobraćaja sa jedinog međunarodnog aerodroma u Srpskoj. Drugim riječima, bez podrške budžeta pitanje je u kojoj mjeri bi banjalučki aerodrom uopšte i opstao.


Za ne vjerovati je koliko je najavljenih letova bilo u proteklom periodu sa banjalučkog aerodroma. I koliko ih je propalo.


Posljednji takav let bio je onaj najavljen iz Geteborga, u decembru prošle godine. Naime, kompanija Monteflaj otkazala je dogovor švedskoj avio-kompaniji Brotens Ridžonal od koje je trebalo da iznajmljuje avione za letove prema Banjaluci.


Prošle godine otkazani su i razgovori sa kompanijom “Sea Air” za koju su mediji pisali da je otjerana sa brojnih aerodroma, jer se nije pokazala baš kao "super pouzdana".


Republika Srpska izdašno je pomagala funkcionisanje banjalučkog aerodroma u prošlosti.


Za subvencionisanje avio linije Banjaluka-Ljubljana iz budžeta je mjesečno plaćano 120.000 maraka, odnosno ukupno 1,8 miliona, za funkcionisanje koje je trajalo godinu i po dana. Letovi na relaciji Banjaluka-Ljubljana ukinuti su zbog nerentabilnosti, jer je u prosjeku letjelo oko 5 putnika.

Podsjetimo, ukinuta je i linija Banjaluka-Salzburg. Za ovu liniju potrošeno je više od milion konvertibilnih maraka subvencionisanog novca.


Ko će letjeti sa banjalučkog aerodroma? Ryanair?


Pitanje je o kojoj niskobudžetnoj avio kompaniji će ovdje biti riječi i da li se radi o kompaniji ili turoperateru, čiji će letovi biti samo iznajmljivani?


Prema nezvaničnim informacijama BUKE, teško da bi sa banjalučkog aerodroma mogla poletjeti neka od vodećih niskobudžetnih aviokompanija, iako je Ryan air najavio letove iz brojnih gradove u regiji, poput Zadra, Rijeke ili Podgorice. Da li će tu biti i Banjaluka, ostaje da se vidi kroz petnaestak dana, kako je najavio ministar Neđo Trninić.  


Također, Ryanair, koji se spominje kao favorit u pregovorima sa banjalučkim aerodromom, već je jedanput imao priliku da uđe na teritoriju RS, ali su pregovori sa vlastima u RS propali.


Podsjetimo, i Wizz air je pregovarao, pa je od institucija u RS dobio samo nebulozne izjave poput one legendarne tadašnjeg direktora aerodroma Davorina Mihića, koji je izjavio da bi "od takvih letova koristi imali samo građani".


Obe vodeće low cost kompanije nisu željele komentarisati vijesti u vezi sa banjalučkim aerodromom, a iz Ryanaira su čak odgovorili kako ne komentarišu "glasine i špekulacije".


Poslovna politika ovakvih kompanija je da naplaćuju sve ono što je kod komercijalnih letova besplatno.


Cijene avio karata su "simbolične" tj, male. Što se tiče aerodroma - oni po pravilu traže i dobiju da je slijetanje i uzlijetanje sa odabranih aerodroma po jako maloj cijeni jer se očekuje da bude mnogo letova.


Ranije je iz Ministarstva rečeno kako kompanija poput Wizz aira traži da svaki dan 70 posto kapaciteta u avionu bude popunjeno, a u RS nisu sigurni da bi to mogli ispoštovati.


Sa druge strane, frekventnost letova, stalni odlasci i dolasci putnika, podrazumijevaju i razvoj turizma, komotniji dolazak investitora i slično.

Tuzlanski aerodrom je pomogao i razvio mnoge privredne aktivnosti u gradu i oko njega. Taksisti su profitirali, povećan im je promet za 70%, za tri ljetna mjeseca 2017. godine na području Tuzlanskog kantona zabilježeno je 50 000 registrovanih noćenja, od toga najviše u Tuzli. Rekordna je aktivnost i u ostalim privrednim granama pa su tako tuzlanski turistički objekti obarali rekorde u posjeti. A ono što je najvažnije jeste da su to sve bili dolasci u gradu od po dva ili tri dana - drugim riječima svako je morao nešto pojesti i popiti, pa su tako i ugostitelji zadovoljno trljali ruke.


Sa jedinog međunarodnog aerodroma u Srpskoj za sada postoji samo let Air Srbije za Beograd. Sa ovog aerodroma putuju i zvaničnici Republike Srpske, većinom predsjednik RS Milorad Dodik. Od 19. juna kreće čarter linija iz Banjaluke prema Antaliji. Veoma brzo bi u hangare trebalo da stigne i helikopter za koji smo svi mi izdvojili blizu 10 miliona maraka.