<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Konkurencijsko vijeće BiH odbilo sve zahtjeve UKK Švicarac kao neosnovane

ŠVICARAC

Postupanje banke u potpunosti u skladu sa zakonima

11. april 2018, 12:00

Konkurencijsko vijeće Bosne i Hercegovine (KV BIH) je odbilo sve zahtjeve UKK Švicarac rješenjem od 4.4.2018., proglasivši ih neosnovanim. U svom je rješenju KV BIH, pored ostalog konstatovalo da je izbor kredita sa CHF valutnom klauzulom rezultat slobodne procjene korisnika, obzirom da su im na raspolaganju bili i krediti sa EUR valutnom klauzulom.

Takođe, KV BIH je potvrdilo postojanje slobodne volje i saglasnosti obje ugovorne strane, tj. i korisnika kredita i Banke na sve ugovorne uslove, među kojima je i znatno povoljnija kamatna stopa i duži rok otplate, u odnosu na ostale kredite.

"UKK Švicarac tražilo je od KV BIH donošenje rješenja da su krediti sa CHF valutnom klauzulom zabranjeni i ništavi sporazumi, te da utvrdi zloupotrebu uz odgovarajuće zabrane. Ovaj je zahtjev, sa još nekoliko drugih upućenih od strane UKK Švicarac, odbijen kao potpuno neosnovan i zakonski neutemeljen, jer nije bilo nikakvog pravnog osnova za to. Raduje nas činjenica da je Konurencijsko vijeće Bosne i Hercegovine u potpunosti ispoštovalo zakonsku proceduru, nepristrasno i realno analiziralo sve dokaze prezentirane od UKK Švicarac i banaka, te ocijenilo zahtjeve UKK Švicarac kao neosnovane", izjavio je Mario Ivanković, predsjednik Uprave Addiko Bank ad Banja Luka.