<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Počelo izricanje presude Šešelju u Hagu

Hag

Žalbeno vijeće Međunarodnog rezidualnog Mehanizma za krivične tribunale objavljuje drugostepenu odluku u postupku protiv lidera radikala Vojislava Šešelja, koji je prvostepenom presudom oslobođen od svih optužbi Haškog tužilaštva.

11. april 2018, 12:00

Predsjedavajući Apelacionog vijeća, sudija Teodor Meron čita sažetak optužnice i oslobađajuće presude u prvostepenom postupku protiv Vojislava Šešelja. 

Počelo izricanje drugostepene presude Šešelju.

Žalbeno vijeće Mehanizma, koji je nastavio rad Haškog tribunala zatvorenog u novembru prošle godine, može prvostepenu presudu da potvrdi, da je preinači ili da naloži novo suđenje.

Vojislav Šešelj je ranije najavio da neće ići u Hag na izricanje drugostepene odluke.

Prvostepenom presudom sudsko vijeće Haškog tribunala, na čelu sa sudijom Žan Klod Antoanetijem, 31. marta 2016. oslobodilo je Šešelja po svih devet tačaka optužnice, koja ga tereti da je govorom mržnje podsticao i podržavao ratne zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini tokom ratnih sukoba, kao i protjerivanje Hrvata iz Vojvodine.

Na tu presudu žalilo se Haško tužilaštvo, a Šešelj je podneo pisani odgovor na žalbu.