<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Šešelju se ukida oslobađajuća presuda, proglašen krivim!

Hag

NASLJEDNIK Haškog suda, tzv. Mehanizam za međunarodne kaznene sudove (MICT) izriče pravomoćnu presudu Vojislavu Šešelju koji je u prvom stupnju prije dvije godine iznenađujuće oslobođen optužbe za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH.

11. april 2018, 12:00

Žalbeno vijeće ukida oslobađajuću presudu. 

14:22
 Sudac govori o Šešeljevom govoru u Zvorniku. Kaže kako je njegov govor zaista mogao navesti nekoga na zločine, ali vijeće uzima u obzir značajno vrijeme koje je prošlo između izjava Šešelja. To se ne može reći za zaključak o govoru kojeg je održao u Hrtkovcima. Pretresno vijeće je zaključilo da se ne može držati odgovornim. Priliko donošenja zaključka, njegovi pozivi da se područje očisti od Hrvata nisu bili dovoljni za počinjenje zločina. Žalbeno vijeće primjećuje da se Šešelj obratio prisutnima i da je kazao kako u Hrtkovcima nema mjesta Hrvatima. Hrvatima je direktno poručio da se nemaju gdje vratiti. Tada je gomila skandirala "Ovo je Srbija". Njegovi govori su imali značajan utjecaj na slušatelje. Ubrzo nakon govora, mnogi Hrvati su napustili Hrtkovce u kontekstu zastrašivanja i nasilja. Imajući u vidu Šešeljev utjecaj, vijeće smatra da je Šešelj značajno doprinio djelima. Osim toga, govor je podstakao nasilje koje je predstavljalo omalovažavanje hrvatskog stanovništva. Žalbeno vijeće drži da je prilično odgovoran zbog govora u Hrtkovcima, uključujući progon, kršenje prava na sigurnost i zločina protiv čovječnosti.

14:15 Sudac kaže da postoji uočljiv obrazac zločina kojeg su počinile srpske snage.S obzirom na posebne okolnosti, pretresno vijeće nije pogriješilo kad je zaključilo da nije postojao udruženi zločinački pothvat koji je uključivao Šešelja. Odbacuje argumentaciju koju je zatražilo vijeće.

14:06
Sudac prepričava dosadašnju presudu. Šešelj je zatražio da ne prisustvuje žalbenoj raspravi.

"Gospodin Šešelj nije podnio usmeni argument na raspravu. Zatražio je da se žalbeni podnesak odbaci. Pregledom je ustanovljeno da se pridržavao uputa o postupanju. Shodno tome, Šešeljevi zahtjevi se odbijaju. Iznio je nekoliko prigovora.Njegovi argumenti samo su ponavljanje onoga što je već prije odbijeno i ne pokazuju grešku koja bi zahtijevala ponavljanje. Na kraju ću pročitati kompletni dispozitiv presude"

Žalbeno vijeće primjećuje da je raspravno vijeće razmotrilo dokaze.Konstatira da nijedan razuman presuditelj o činjenicama ne bi mogao zaključiti da nije bilo rasprostranjenog napada na civilno stanovništvo u Hrvatskoj i BiH.