<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Šešelj osuđen na deset godina zatvora, KAZNA ODSLUŽENA!

Hag

Žalbeno vijeće ukinuo je oslobađajuću presudu Vojislavu Šešelju.

11. april 2018, 12:00

Proglašava ga se krivim i izriče mu se presuda zbog zločina protiv čovječnosti. Izriče mu se kazna od deset godina zatvora. Uračunava se vrijeme provedeno u pritvoru. Odbija se žalba optužbe u svim drugim aspektima.

Žalbeno vijeće Mehanizma za međunarodne krivične sudove koji je naslijedio postupke Haškog tribunala, osudilo je u srijedu predsednika Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislava Šešelja na kaznu od deset godina zatvora za podsticanje progona, prisilno raseljavanje, prisilno premeštanje nesrpskog stanovništva.

Vijeće je zaključilo da je Šešeljeva kazna odslužena tokom boravka u pritvoru.

Žalbeno vijeće smatra da je Šešelj značajno doprinio progonu, deportaciji i drugim nehumanim djelima svojim govorom u Hrtkovcima. Osim toga, njegov govor je podstakao nasilje koje je dovelo do njihovog kršenja prava na bezbjednost. Shodno tome, Žalbeno vijeće nalazi da je Šešelj svojim govorom u Hrtkovcima krivično odgovoran za podsticanje deportacije, progona putem prisilnog raseljavanja.