<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Merkel donijela odluku u učešću Njemačke u slučaju vazdušnih napada na Siriju

Svijet

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da Njemačka neće sudjelovati u eventualnim avionskim napadima na Siriju, javlja Anadolu Agency (AA).

13. april 2018, 12:00

Nakon sastanka s premijerom Danske Larsom Lokkeom Rasmussenom u Berlinu, Merkel je kazala da Njemačka pomno prati poteze SAD-a i Francuske nakon što su snage sirijskog režima u subotu na civile u Dumi izvele napad hemijskim oružjem.

“Još uvijek nema konkretne odluke o bilo kakvom napadu, dozvolite da to naglasim”, kazala je Merkel i dodala da je danas telefonom razgovarala s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom.

Naglasivši da Njemačka neće sudjelovati u eventualnim napadima na Siriju, Merkel je kazala da podržava sve napore pod okriljem Ujedinjenih nacija koji se odnose na sprječavanje upotrebe hemijskog oružja.

“Podržavat ćemo sve aktivnosti u Vijeću sigurnosti i rad Organizacije za zabranu hemijskog oružja. Sada smo u situaciji da imamo veliku vjerovatnoću, pa čak i čvrste dokaze da je sirijsku režim ponovo upotrijebio hemijsko oružje”, kazala je Merkel.

Ona je također izrazila žaljenje zbog ruskog veta i sprječavanja usvajanja rezolucije u Vijeću sigurnosti koja je predviđala istragu o subotnjem napadu na Dumu.

Premijer Danske je pozvao međunarodnu zajednicu da zauzme oštriji stav protiv Assadovog režima u Siriji.

“Ne smijemo dozvoliti upotrebu zabranjenog hemijskog oružja i međunarodna zajednica mora osigurati da se poštuju crvene linije”, poručio je Rasmussen.