<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Donald Trump se obratio naciji

Svijet

'Ovo je odmazda za zločine čudovišta Asada'

14. april 2018, 12:00

Američki predsjednik Donald Trump obratio se naciji u noći s petka na subotu po našem vremenu kako bi objavio da je započela vojna intervencija u Siriji u znak odmazde na nedavni hemijski napad u Dumi, pobunjeničkoj enklavi u okolici Damaska, za što Zapad optužuje režim sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.

- Naredio sam oružanim snagama Sjedinjenih Američkih Država da pokrenu precizne napade prema ciljevima povezanima s kapacitetima za hemijsko oružje sirijskog diktatora Bašara al-Asada. U toku je zajednička operacija s oružanim snagama Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva, rekao je Trump, a još tokom njegova obraćanja iz Damaska su počele stizati vijesti o snažnim detonacijama koje su potresle glavni sirijski grad.

- Spremni smo nastaviti s ovim odgovorom sve dok sirijski režim ne prestane koristiti zabranjene hemijske agense, rekao je Trump.

- Ovo su precizni napadi na mete povezane s hemijskim naoružanjem, rekao je ističući kako je cilj na dugi rok spriječiti proizvodnju, širenje i uporabu hemijskog naoružanja.

- Ovo što se dogodilo nije učinio čovjek, to su zločini koje je počinilo čudovište, rekao je Trump aludirajući na sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.