<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

SAD ISPALIO 105 PROJEKTILA NA SIRIJU Pentagon tvrdi da je napad bio uspješan: Ovo su mjesta gdje koja su napali

Svijet

Američke, britanske i francuske snage pogodile su Siriju zračnim napadima rano u subotu, kao odgovor na napad hemijskim oružjem u kojemu su prošle sedmice u sirijskom gradu Dumi ubijene desetine ljudi, dok je Rusija poručila da napad neće proći bez posljedica.

14. april 2018, 12:00

Sjedinjene Države u subotu su izvijestile da su "uspješno pogodile sve ciljeve". 

Napadi zapadnih snaga protiv sirijskog režima, koji su bili "precizni, važni  i učinkoviti" zadali su takav udarac sirijskom hemijskom programu da će mu "trebati još godine da se od njih oporavi", kazao je visoki funkcioner Pentagona, general Kenneth McKenzie.

McKenzie je kazao kako su snage predvođene SAD-om ispalile 105 projektila protiv tri mete, što znači da je operacija bila dvostruko veća od američkih udara prošle godine kada je SAD odgovorio na izvještaje napada sirijske vlade hemijskim oružjem na civile.

Ciljevi napada Zapada bila su tri mjesta koja se povezuju s programom hemijskog naoružanja sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, blizu Damaska i u središnjem dijelu zemlje.

Riječ je o ciljanom odgovoru Zapada nakon što je 7. aprila na grad Doumu izvršen kemijski napad koji se pripisuje sirijskim vlastima, a u kojem su ubijeni desetci ljudi. Rusko ministarstvo obrane objavilo je u subotu da je sirijska protuzračna obrana presrela većinu zapadnih raketa ispaljenih na Siriju, prenosi TASS, a ruski vojni izvori navode da tokom zračnih udara američkih, britanskih i francuskih snaga nisu gađane ruske snage raspoređene u Siriji.