TASS: Đukanović kao Mugabe; AP: Čovek koji je odbio Rusiju

CG

TASS: Đukanović kao Mugabe; AP: Čovek koji je odbio Rusiju

Piše: Tanjug

Zapadne agencije prenele su vest o pobedi lidera Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića na predsedničkim izborima u Crnoj Gori.

 Te agencije u prvi plan ističu da je pobedio kandidat čija je stranka "odbila" Rusiju i uvela zemlju u NATO.

 

Agencija AP navela je da je Đukanović ubedljivo pobedio i izbegao drugi krug izbora, kao i da se radi o čoveku koji je odbio Rusiju kako bi svoju zemlju uveo u NATO.

 

Agencija dalje navodi, da su to ovi izbori prvi od kako se Crna Gora pridružila zapadnoj vojnoj alijansi u decembru i da su smatrani testom za Đukanovića, koji favorizuje evropske integracije naspram bliskih veza sa tradicionalnim saveznikom Rusijom.

 

 

 

Kako se navodi, Đukanović, dominantni političar i njegova stranka vladaju Crnom Gorom skoro 30 godine, a za to vreme Đukanović je već bio i premijer i predsednik. 

 

Svojevremeno, navodi se, on je bio najmlađi premijer neke evropske države, kada je 1991. godine, u 29. godini izabran na tu funkciju. 

 

Navodi se i da je on predvodio državu koja je proglasila nezavisnost 2006. godine i stajao je iza zahteva da se ta država pridruži NATO. 

 

Rojters prenosi da je na predsedničkim izborima u Crnoj Gori pobedio veteran, pro-evropski političar Milo Đukanović čija je stranka uvela državu u NATO i vodi je ka članstvu u EU. 

 

Agencija podseća da je funkcija predsednika uglavnom ceremonijalna, ali da se očekuje da će Đukanović, koji ima znatnu moć, preko DPS-a uticati na politku. 

 

Agencija Tass prenela je vest o pobedi Đukanovića uz konstataciju da je obećao da će omogućiti toj državi članstvo u EU do kraja svog petogodišnjeg mandata. 

 

Ruski medij navodi i da je on na vlasti u Crnoj Gori 27 godina od 1991. godine, a da bi do kraja mandata mogao da provede 32 godine. 

 

Tass ga, po dužini vladavine, poredi sa liderom Zimbabvea Robertom Mugabeom koji je na vlasti bio 40 godina.

Komentari na tekst (0)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.