Dragan Bursać: Budak Mile Dodik

Kolumna

Dragan Bursać: Budak Mile Dodik

Piše: Dragan Bursać

Jer, prije sedam dana, Milorad Dodik, ovaj sa početka priče, bio je jedan drugi Dodik. On se zdravio, grlio, smijao, pio i jeo sa poštovaocima lika i djela Ante Pavelića, Maksa Luburića i Mile Budaka.

"Ubijali su nas gdje su stigli, bez povoda. Očigledno su u tome uživali jer nikada nisu stali, prestali, čuli zov i plač majke i djeteta", kazao je juče Milorad Dodik na obilježavanju stradanja u koncentracionom logoru Jasenovac.

Rekao je predsjednik Republike Srpske još mnogo toga što je istina i što je još i premalo u odnosu na to kakav je pakao na zemlji bio Jasenovac. No, ima jedna druga stvar, a to je kontekst.

Kad ustaša zakasni

Kontekst je čudo jedno. Kontekst je vrag. Nije taj vrag u detalju, nego u kontekstu. Pa su tako gotovo svi mediji u Republici Srpskoj, nakon Dodikovog obraćanja u Donjoj Gradini, unisono nalijepili prilog o ustašizaciji hrvatskog naroda. Izukli su se sedam dana stari fajlovi o misi za pokoj duše Ante Pavelića u Širokom Brijegu, prikazane su i neoustaške koračnice posvećene 10. travnju, danu osnivanja monstruozne NDH. I to bi bilo korektno, da nije prokletog konteksta.

Elem...

Kako je moguće u ovo doba hiperbrzog protoka informacija čekati cijelu jednu bogovetnu sedmicu, e da bi javnost u RS-u saznala na Javnom emiteru i satelitima mu, kako se moli za dušu oca jasenovačkog pakla?

Kontekst, kažem vam. Nije moglo ranije. Nikako. Ne bi bilo lijepo.

Jer, prije sedam dana, Milorad Dodik, ovaj sa početka priče, bio je jedan drugi Dodik. On se zdravio, grlio, smijao, pio i jeo sa poštovaocima lika i djela Ante Pavelića, Maksa Luburića i Mile Budaka. Taj isti Dodik ima zajedničku, kako se to voli reći, političku platformu sa ljudima kojima je NDH tiha patnja, a koji svoje strasti prema ustaškoj tvorevini pokazuju tako što anonimno uplate misu za monstrume.

Onda je to van konteksta, je l' tako? Nekako je ružno Dodikov i Čovićev zagrljaj ispratiti pričom o mlad-ustašama, koji istog dana marširaju uzduž i poprijeko zapadne Hercegovine slaveći NDH? Ne ide, brate mili. Pogotovo na servisu Javnom, koga Dodik servisira i na kanal šalje.

Treba se strpiti, sačekati sedam dana, pa onda nakon Miletovog emotivnog govora jasenovačkog, prikazati narodu onaj davno snimljeni materijal iz Hercegovine. Jer to vam je politika. Jedne sedmice, riječ je o Draganu Čoviću, čovjeku od riječi i djela, koji spaja Srbe i Hrvate, a druge sedmice su tu nasljednici ustaške mračnjačke ideologije. I sve bi bilo u redu da nije riječ o manje-više istim ljudima.

Dobro, reći će najzagriženiji, to je politika, vještina nužnog i mogućeg, al' makar je naš Mile dosljedna ljudska konstanta. Nije!

Naš i vaš Mile

Naš Mile je izručio poodavno kompletnu jasenovačku istorijsku građu SAD-u, a sad se poput uvrijeđene mlade odbija pozdraviti na komemoraciji sa američkom ambasadoricom i pravi sprdačinu od jednog ovakvog skupa. Naš Mile i njegova politička prikolica SNSD su glasali PROTIV konstitutivnosti Srba u kantonima sa većinskim hrvatskim življem. O tome poslije Pavelića, Budaka i Luburića i najdesniji hrvatski jastrebovi mogli su samo da sanjaju. Naš Mile zaboravlja ili se pravi dementan, dok priča sa govornice u Donjoj Gradini o stradanju Srba, Jevreja i Roma, da po Banjaluci niču četniča imena ulica. A, to su isti oni «heroji» što su na Kozari za ustašama i Nijemcima čistili teren od naroda preostalog.

Pa je naš ili vaš Mile, od volje vam, zapravo najlicemjerniji lik u Donjoj Gradini, koji ima najmanje prava da priča bilo kakve priče, a RTRS i sateliti su najmanje pozvani da pojašnjavaju narodu ko je ko u realnosti BiH postojanja.

Jer, pravo pojašnjenje je bilo prije sedam dana, a ne juče. Pravo pojašnjenje je kada na dan formiranja NDH Čović objašnjava Vučiću kako između Srba i Hrvata cvjeta bratstvo & jedinstvo, zahvaljujući, prije svega Dodiku, koji je uspio izglasati nekonstitutivnost Srba u kantonima sa hrvatskom većinom. I svi srećni. I Pavelić bi bio srećan!

Promislite malo kako li je Srbinu povratniku u Glamoč, tamo u Kantonu 10 u zadnjih sedam dana dok sluša izlive srBstva na mozak od vladika, preko srbijanskih namjesnika do Milorada Dodika. Kako li je čovjeku koji nema ni svog jezika, ni svog pisma, koji ne smije ni pisnuti od neoustaških krajputaša, a kome je baš Milin režim udario finalni muhur na manjinsko polupostojanje? E, to vam je ultimativni apsurd života!

Pred kraj, ne bi bilo loše izdvojiti šlag na torti Dodikovog retoričkog patosa u Donjoj Gradini.

Pali Bibliju, motaj kablove

"Nikada ne možemo zaboraviti, a ni oprostiti Jasenovac", rekao je Dodik dodajući kako su Srbi u Jasenovcu stradali kao žrtve vlastitoga straha, ali i "iluzija o komšijama" sa kojima su nekada živjeli u zajedničkoj državi.

Šta nam na koncu Dodik poručuje osim ovog prvog antihrišćanskog dijela? Da su Srbi bili kukavice '41 jer su vjerovali komšijama? Da će budućnost (a i sadašnjost) biti podastrta prvo pucnjem u komšiju, onako preventivno, a onda jutarnjim zdravljenjem? Da nema više života sa drugim i drugačijim u vjeri pod istom kapom državotvornog neba?

Ljubav, povjerenje, praštanje, dobrosusjedski odnosi? Zajebi to! I to, zajebi to u prisustvu crkvenih velikodostojnika, koji su na osnovu finiša Milinog govora, mogli komotno precrtati dvije trećine Novog zavjeta u koga se doslovno kunu.

Eh, šta ti je kontekst.

Kažem vam ja, život na Balkanu je Mile. Malo Budak, malo Dodik, pa koga šta zapadne.

 

Komentari na tekst (26)
Objavljeno:
Kad ce ovaj dvojac zalec u ljubavni krevet, lijepo, ko Tudjman i Milosevic
Objavljeno:
@roda dva, i @gordanbi @divos su za tebe izmislili svijet. To znas i sam, je li tako?
Krijes se iza svog patriotizma i lafo lovis neprijatelje BiH po netu, a ogranicen si i bezobrazan do te mjere, da se pitam kako je moguce da ovaj kvalitetni portal uopste objavljuje tvoje baljezganje.
Objavljeno:
LR872 je evo sam sebe proglasio kolumnistom Buke. Sad se moze dopisivati sa gordandivoscetom.
Objavljeno:
Apsolutno ste identicni. Nema nikakve razlike izmedju vas. Niste zeljeli zivjeti skupa sa svojim bliznjim u Jugoslaviji, Hrvatskoj i Bosni. Nije problem u nekoliko budala poput Slobe, Franje, Alije, Radovana, Mate, Bakira, Vojislava i Dragana nego u milionima onih koji takve slijepo slijede… To sto imate razlicita licna imena ne cini vas ni malo boljim jer imati isti pogresan nacionalisticki sistem vrijednosti…Tri razlicita nacionalizma su samo tri glave jedne te iste nacionalisticke azdaje. Imate ista i srca i duse i tijelo i nakaradan sistem vrijednosti. Da je iko bolji privukao bi druge na nacin na koji su to uradili Tito i partizani u Drugom Svjetskom Ratu. 1941 godine oni nisu imali bas nista osim ispravnog sistema vrijednosti sto je bilo vise nego dovoljno da se poraze oni prpepuni mrznje prema svojim bliznjim. To sto ste paralizirani kao drustvo tokom zadnjih cetvrt stoljeca ukazuje da ste svi podjednako slabi jer se niko ne izdvaja kvalitetom…
Objavljeno:
Ono sto je nekada bilo nase zajednicko je zbog nacionalnih stranaka postalo iskljucivo moje ili tvoje. Tom nakaradnom logikom su recimo Srbi izgubili Sarajevo, Mostar i Tuzlu i stjerani su iz citave Bosne samo na pola njene teritorije i to se sada prodaje kao nekakav veliki uspjeh. Ako je stvaranje RS uspjeh, onda je uspjeh i sto su time Srbi izgubili pola Bosne i vise je ne smatraju svojom. Ako je izgubiti pola Bosne istorijski uspjeh, onda bi odlican rezultat po toj nacionalitickoj logici bio i da se svi Srbi isele iz Bosne jer bi onda konacno svi zivjeli u jednoj drzavi. Kod lazljivih politicara poraz postaje pobjeda i obratno pod uslovom da se ponavlja izuzetno dugo i izuzetno drsko. Izgubiti vijekovna srpska ognjista nikada nije bilo junastvo nego kukavicluk i nedostatak vjere u sopstvene sposobnosti. Preci su nam ostali na svojim ognjistima pod visestoljetnom osmalijskim zulumom a sada se navodno treba bojati jednog Bakira Izetbegovica i njegovih gluposti i to u srcu danasnje Evrope koja je i militarno i brojcano i tehnoloski superiorna islamskom svijetu tako da nema nikakvog razloga za paniku. Sto bi nas narod rekao u strahu su velike oci. Mile Budak ima bez sumnje najvece oci u regionu, zar ne, i junacki nas brani od opasnosti koju niko drugi niti primjecuje niti ferma… Zato glasajte za Mileta da vas opet zastiti od opasnosti koje nema… Onaj ko vidi svoje bliznje kao neprijatelje taj doista nema vjere u sebi - niti vjere niti hrabrosti niti cojstva niti vizije niti snage niti karaktera. Takav nema ama bas nista u sebi je je samo jedno veliko NISTA!
Objavljeno:
Pred Bogom ste svi isti i uopste se medjusobno ne razlikujete. Rat je u nekadasnjoj Jugoslaviji izbio zato sto niste zeljeli zivjeti zajedno sa svojim bliznjim. Ko ne zeli zivjeti slozno taj ratuje medjusobno. Niste bolji niti drugaciji jedni od drugih nego samo trenutacno jaci i slabiji. Ko god od vas je bio jaci zulumom je protjerivao druge sa njihovih ognjista. Kada su osmanlije bile jace, osvajale su i protjerivale druge i drugacije. Nisu se Srbi iselili sa Kosova u 17 stoljecu za Hrvatsku od dragosti nego zbog zlostavljanja. Kada je kraljevina Srbija bila jaca otimala je zemlju i davala je soluncima. Kada su ustase bile jace, otimali su, ubijali i protjerivali. Kada je Milosevic zgrabio kontrolu nad JNA isto tako je palio, silovao i pljackao po Bosni. Kako vas nije stid tvrditi da ste bolje jedni od drugih ako se identicno ponasate kada ste jaci?
Objavljeno:
Ponovicu odgovor za @nnnn i nadam se da cete ga i objaviti.
Ovo vam se, gospodo, ne desava prvi puta, sto je strasno neprofesionalno i strasno aljkavo za jedan portal koji ponosno istice da je medju pet najboljih.
Ponovicu samo sustinu onoga sto sam (uzalud) pisao juce:
@nnnn, umjesto da ti preporucim nekog publicistu, preporucujem ti moje licne komentare na ovom portalu.
Nema dalje.
I sto je jako vazno: ja se obracam tebi, onome sto si ti licno napisao! Ne mislim da cijeli srpski narod negira genocid u Srebrenici. Ti to radis i tebi se obracam.
Isto tako se ti, budi tako dobar kao sto si lijep, obracaj meni!
Ja ne mogu preuzeti odgovornost za sve Bosnjake, znaci ta ti ne pije vode.
Na taj nacin komuniciraju upravo nacisti i fasisti, kad cijeli narod (bilo koji) ili uzdizu u nebesa ili pljuju ne birajuci.
Ja nisam od te sorte. Ti???
Objavljeno:
Zasto ne objavite moj odgovor za @nnnn, redakcijo?
Ima u njemu govora mrznje ili nekog drugog otpada? Sta je konkretno, problem???
Objavljeno:
P.S. @nnnn, ti meni preporucujes tekst Lovrenovica. Hocu, moze..
Ja tebi preporucujem moje upise ovdje, u kojima se borim protiv satanizacije cijelog srpskog naroda. Radio sam to i radicu, i to iz najdubljeg ubjedjenja. Iz najdubljeg antifasizma.
I nisam jedini Bosnjak koji tako govori, niti sam manjina.
Veoma neprijateljski si nastrojen prema mom narodu.
Do tebe je.
Objavljeno:
@nnnn, prije dvije godine sam u vise navrata jasno i nedvosmisleno pisao protiv fasizma u Bosnjaka, koji je time odvratniji, sto je upakovan u ulogu zrtve.
Kod mene ti je "ni po babu ni po stricevima". Sa gadjenjem i stidom gledam na prisustvo muslimana (danasnjih Bosnjaka) u ustaskim redovima, tj. na njihove zlocine.
Ne ocekujem nikakav orden za svoj antifasizam, ne lupetaj! On je iskren i od djetinjstva uzgajan u meni, kroz odgoj mojih (listom!) partizanskih predaka!
Hebe mi se i za cije priznanje!
Reagovao sam jer negiras genocid nad bosnjackim narodom u posljednjem ratu.
Reagujem i kad bosnjacki seratori ne priznaju stravicni genocid nad srpskim narodom u Drugom svjetskom ratu.
Gade mi se ljudi koji zale samo svoje, a za tudje ih boli taki.
Fakat mi se gade.
Gade mi se "Srbende" koje bezobrazno i neinteligentno osipaju drvlje i kamenje po Draganu Bursacu.
A on je veci Srbin od tebe i takvih i uvijek ce biti!
Objavljeno:
@LR872 Ako primjeniš ovo što si napisao za mene, na svoje sunarodnike, onda ispada da se kompletna muslimanska javnost sprda sa vašim žrtvama i ponižava ih jer ne postoji među vama skoro NIKO ko bi priznao bilo kakve muslimanske zločine nad Srbima, a kamoli genocid. Ti tvrdiš da priznaješ srpske žrtve iz Drugog svjetskog rata (i očekuješ valjda orden časti za takvo priznanje), ali je i tu pitanje da li to činiš sa pozicija prikrivenog muslimanskog šoviniste koji će krivicu za ustaške zločine svaljivati isključivo na Hrvate dok su s druge strane muslimani samo pisali deklaracije koje osuđuju zločine i u okruženju genocidnih Srba i Hrvata bili najveće žrtve genocida. Interpretacija dešavanja u Drugom svjetskom ratu muslimanskih mainstream istoričara je otprilike takva uz ignorisanje svih mogućih posljeratnih nalaza komisija za ratne zločine. Da li onda kompletna muslimanska javnost ponižava žrtrve, da li ponižava istinu i istorijsku nauku i da li postoji iko u tvojoj sredini ko ima hrabrosti da ovakvim BESTIDNIM LAŽIMA stane na put. Izvini što te istina toliko pogađa, ali Srbi su ubjedljivo najveće žrtve u Drugom svjetskom ratu, a sporadični slučajevi četničke osvete se ne mogu ni po broju žrtava ni po uzrocima porediti sa tim genocidom koje su sprovele muslimansko hrvatske ustaše. I to nije nikakvo ponižavanje muslimanskih žrtava već istina. Bezočno izvrtanje istine se ne završava samo na izvrtanju istine iz Drugog svjetskog rata, nego se ide sve dalje i dalje, pa bošnjački 'genocidoloz'i produkuju kao na fabričkoj traci nove genocide nad muslimanima sve više se zapetljavajući u bestidne laži i obmanjivanja. Što se tiče istine iz onog najnovijeg rata ona će izgleda dugo, dugo čekati da bude ispričana jer opet ne postoji niko među vama ko će primjetiti da vi tako tako bulazneći o vjekovnim srpskim genocidima nad muslimanima živite u etnički očišćenoj sredini bez ijednog jedinog srpskog sela koja su redom etnički očišćena u proteklom ratu, dok je i ono malo Srba što je ostalo u gradovima Federacije BIH izloženo pljuvanju i šikaniranju skoro svakodnevno. Ali da neko o tome nešto prozbori vjerovatno bi bio kamenovan, dok je zbog srpskih zločina iz proteklog rata kompletan srpski narod bio izložen na takav srub srama kakav nije bio izložen niko u istoriji. Preporučujem ti tekst hrvatskog novinara, bivšeg feralovca, Ivana Lovrenovića po nazivom "Koga Sarajevo obožava". Poenta teksta je da čak i onaj sarajevski bošnjački krug koji sebe doživljava kao anti nacinaliste, kosmopolite i veoma napredne borce protiv nacionalizma kao uzore uvijek uzima samo srpske i hrvatske anti nacionaliste koji nemilosrdno šibaju nacionalizam svog naroda, ali nije u stanju proizvesti vlastite pandane onoga čemu se ritualno divi, a kad se i pojave kritički glasovi koji osvjetljuju manifestacije toga domaćeg nacionalizma, redovito doživljuju ili marginalizaciju i društvenu izolaciju, ili ih se prokazuje kao otpadnike… Drugim riječima, čak i taj deklarisani bošnjački anti nacionalizam je samo prikriveni nacionalizam.
eh
Objavljeno:
ah, sta reci
Objavljeno:
@nnnn, ja isto tako znam i podvlacim u svakoj prilici, ne samo ovim putem, da je srpski narod u Drugom svjetskom ratu podnio najvece zrtve i mucen i ubijan na najmonstruoznije nacine.
Steta samo sto ne kontas (a ja ti necu crtati) da si zrtve svoga naroda ti licno ponizio, sprdajuci se nad zrtvama moga naroda.
Vjecnaja pamjat zrtvama, a takvima kao sto si ti...ma veca je budala ko te pokusa prosvijetliti.
Evo priznajem.
Objavljeno:
Sve da sam, kako nisam, srbomrzac, dobro bih se zamislio poslije svakog tvog teksta, Bursacu! Blago Srbima sto te imaju! Blistas kao oni likovi iz prica o partizanima - posten, hrabar, uspravan i srca ko pecina.
Objavljeno:
Onaj politicar koji je pristao da zgura bosanskohercegovacke Srbe iz citave Bosne u njenu jednu polovinu ce isto tako pristati i da ih stjera u samo jednu cetvrtinu pa ce na kraju prihvatiti i da ih nestane iz Bosne. Oni politicari koji jednom pristanu na povlacenje ce se uvijek povlaciti jer im je to u krvi i jer se boje suzivota sa svojim bliznjim. Oni koji se boje svojih komsija se u stvari boje zivota…
Objavljeno:
Sta je to glupost? Kada pod vasim politickim vodjstvom Srbe iz citave BiH nabijete u pola Bosne i onda se hvalite postignutim rezultatima i zbog toga ocekujete da pobjedite na izborima. Sta je jos veca glupost? Pa glasati za takve llidere
Objavljeno:
Mile Budak, SNSD i SDS su uspjeli ono sto cak ni ustasama nije poslo za rukom – da etnicki ociste Srbe sa pola teritorije BiH…
Objavljeno:
Sta je to Srbin koji dobrovoljno ucestvuje u dovrsavanju genocida zapocetog 1941 godine sa ciljem da se veliki dijelovi Bosne i Hercegovine permanentno ociste od srpskog stanovnistva? Veliki Srbin ili samo velika budala?
Objavljeno:
Zasto je od 1941 do 1945 godine izvrsen genocid nad bosanskohercegovackim Srbima? Da bi se trajno rastavili Srbi i Hrvati i dokazalo da ne mogu zivjeti u istoj drzavi. Zasto danas tako blisko i srdacno suradjuju Mile Budak i Dragan Covic? Da bi isto tako trajno rastavili Hrvate i Srbe i dokazali da ne mogu zivjeti u istoj drzavi. Genocid je uvijek bio i ostao jedini nacin da trajno razdvojite narode koje je historija pomijesala. Bez strasne nevolje ljudi nisu voljni da napuste svoje ognjiste. Nasi nacionalisticki politicari su bili i ostali velemajstori genocida kako ratnim tako i u mirnodopskim godinama. Sve sto znaju je da napune ljude medjusobnom mrznjom, nepovjerenjem, netrpeljivoscu i netolerancijom. Oni koji glasaju za takve politicare bi morali znati sta ih ceka. Kada nastradaju i oni sami i kompletna im familija to nije zato sto ih komsije i susjedi mrze nego zato sto su zbog sopstvene gluposti slijepo krenuli za najgorom bagrom.
Objavljeno:
samo jako predsednice jaci smo od sudbine.trebinje i trebinjci dok u parku stoluku vi se ne trebate bojati bilo cega pa ni one amerikanke.idemo jako do pobjede i da nas vodite do 88g zivota.
Objavljeno:
divos i ostali glupsoni na braniku otadzbine..glupsoni ne znaju da je u isto vrijeme u splitu 10.04. dok se grle dodik covic i vucic postrojena garda hosa rafael boban i uzvikuje se parola za dom spremni a u mostaru slogan sajma je jeste'li spremni..navukose i vucica..
Objavljeno:
Ako se narod u pc-113% uskoro ne probudi iz lažnog sna, ne gine im Vojvodina. Niko neće dovijeka trpiti i gledati kako mu dijete živi na pola kapaciteta, jer tamo neki ustaša i četnik blokira sve moguće. Ako im ustaštvo i četništvo život znači, neka ga provode u maticama, propaloj NDH i propaloj velikoj srbijici! Bravo Bursać, sječeš dušmanine sabljom kao Husein Kapetan u svoje doba.
Mik
Objavljeno:
Gospodin Bursać , napiše tekst , glava boli sve objasni na svoj šaljivi način koliko je Mile opasan i glup. Da on ne vidi dalje od Dedinja i onda se nađu odmah ove takozvane budale koje misle da to nisu i po njemu pljuvaju . Umjesto da kažu : Svaka čast majstore
Objavljeno:
Ja se isto tako čudih kad su se na stranicama nekadašnje Lukovićeve patološke kreacije zvane E novine nalazili tekstovi nekih bosanskih Srba (Dragana Bursaća recimo), a pomenuta patološka kreacija je objavljivala najveće moguće bljuvotine, poput one da djecu u školama Republike Srpske treba potrovati gasom. Drugo, novinaru E novina i Al Dzazire, Dragane Bursaću, ne šegači se sa ustaškim genocidom nad srpskim narodom u BiH, posebno na Kozari. Pojedini četnički komadanti su nudili usluge Nijemcima u zamjenu za njemačku zaštitu njihovih sela od ustaških progona, ali genocid na Kozari su sprovele MUSLIMANSKO HRVATSKE USTAŠE nad SRPSKIM NARODOM, a ne četnici. DALEKO NAJVEĆE ŽRTVE U DRUGOM SVJETSKOM RATU NA PROSTORIMA BIVŠE JUGOSLAVIJE SU BILI SRBI IZ BOSNE I HERCEGOVINE. Nešto što bio trebalo biti dobro poznato zamagljeno je najpre relativizovanjem zbog bratstva i i jedinstva, a kasnije bestidnim pričama o imaginarnim "genocidima" nad muslimanima. Nije mi poznato da je ijedan muslimanski intelektualac digao glas protiv ovakvog bezočnog izvrtanja istine. Bilo bi pametnije da si napisao tekst o tome, umjesto što se vođen sitnim politikantskim računima baviš tričarijama.
Objavljeno:
Ucini mi se, onako gledajuci sliku na brzaka, da je Ronhil u'vatio Dragog za muda :-) :-)
zz
Objavljeno:
Ubitacan kao i uvijek ;) Aferim....
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.