Zabranjen uvoz četiri tone dodataka za prehranu, pronađeno mnoštvo spornih stvari

Inspekcija

Zabranjen uvoz četiri tone dodataka za prehranu, pronađeno mnoštvo spornih stvari

Piše: BUKA

Republička inspekcija za hranu protekle sedmice je u okviru redovnog nadzora zabranila uvoz i naložila povrat dobavljaču dvije pošiljke dodataka za prehranu, „Ekstrakta žitarica i gljiva bogatog beta glukanom“, ukupne količine četiri tone, porijeklom iz Slovačke, a isporučioca iz Hrvatske.

Pregledom pošiljki navedenog proizvoda utvrđeno je da isti ne posjeduju deklaraciju koja sadrži podatke o upotrebljenim sastojcima u proizvodu, naziv proizvođača, niti ime uvoznika, državu porijekla proizvoda, nutritivnu, kao ni energetsku vrijednost proizvoda.

Na čepu plastične ambalaže od 1 kg nalazio se datum 18-05-2017 koji se lako, čak i rukom mogao izbrisati. Na deklaraciji se nije nalazio i obavezan podatak o trajnosti porizvoda koji treba da sadrži tekst „upotrebljivo do“ ili „najbolje upotrijebiti do“.


Komentari na tekst (0)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.