<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Ruski istraživački novinar umro nakon što je „pao s balkona“

Smrt

Istraživački novinar koji je pisao o ruskim plaćenicima u Siriji smrtno je stradao nakon što je "pao s balkona svojeg stana", obavijestili su u ponedjeljak istražitelji, objasnivši da nisu otkrili neobične elemente povezane s njegovom smrću.

17. april 2018, 12:00

Maksim Borodin podlegao je u nedjelju ozljedama u bolnici u Ekaterinburgu u koju je hitno prevezen, pišu ruske novinske agencije. 

Radio je za list Novi dan i nedavno je otkrio slučaj ruskih plaćenika u Siriji, zaposlenika privatne vojne udruge koja djeluje pod nazivom "Grupa Wagner". Redovito je pisao i o korupciji te o organiziranom kriminalu. 

"Nema razloga otvarati kriminalističku istragu. Razmatramo nekoliko verzija slučaja, među kojima je i nesreća. Zasad nema nikakvih znakova koji bi upućivali na to da je riječ o zločinu", kazalo je u ponedjeljak lokalno Povjerenstvo za istragu agenciji TASS, odbivši komentirati slučaj za francusku novinsku agenciju AFP.

Glasnogovornik lokalne policije rekao je da su vrata Borodinovog stana bila zaključana iznutra i da nije bilo znakova provale. Dodao je da su ključevi stana pronađeni unutra te da nije pronađeno oproštajno pismo, prenosi Radio Slobodna Evropa (RFE).

Polina Rumyantseva, glavna urednica lista Novi Dan, za koji pisao Borodin, izjavila je kako ne vjeruje da je Borodin počinio samoubojstvo.

Tražio pomoć prijatelja, pa se predomislio

Vyacheslav Bashkov, Borodinov prijatelj, napisao je na svojem profilu na Facebooku da ga je Borodin kontaktirao u 5 sati ujutro u srijedu, 11. travnja, i rekao da je njegova zgrada okružena „snagama sigurnosti“ u kamuflažnoj odjeći i s maskama na licu.

Rekao je da je Borodin bio uznemiren, ali ne i histeričan ili pijan. Borodin je navodno rekao, kako prenosi RFE, da vjeruje da će njegov stan biti pretražen i da pripadnici sigurnosnih snaga čekaju sudski nalog. Zamolio je Bashkova da mu nađe odvjetnika.

Sat vremena kasnije, međutim, Borodin je nazvao i rekao da je pogriješio i da su pripadnici sigurnosti provodili neku vrstu vježbe.

„Nisam ga nazvao nakon toga“, napisao je dalje Bashkov, „iako sam čekao da napiše nešto na Facebooku, ali ništa nije napisao, a 13. travnja mediji su javili da je nađen pod njegovim balkonom i da je na hitnom odjelu“.

Predstavnik OESS-a za slobodu medija Harlem Desir smatra da je smrt Maksima Borodina "iznimno zabrinjavajuća". 

"Pozivam vlasti da provedu temeljitu i brzu istragu", tvitao je u ponedjeljak Desir. 

Od pada SSSR-a brojni su ruski novinari ubijeni ili su pretučeni, no naručitelji takvih zločina rijetko su privedeni. 

Po podacima Povjerenstva za zaštitu novinara, nevladine organizacije sa sjedištem u New Yorku, od 1992. godine u Rusiji je ubijeno 58 novinara.