<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Otvaranje izložbe „Punktumi: Zbirka inostrane umjetnosti MSURS“

UMJETNOST

Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske sa velikim zadovoljstvom najavljuje otvaranje izložbe „Punktumi: Zbirka inostrane umjetnosti MSURS“ u petak 20. aprila 2018. godine u 20 časova.

18. april 2018, 12:00

Izložba se priređuje povodom obilježavanja 2018. godine, koju je Evropska komisija proglasila Godinom evropskog kulturnog nasljeđa pod sloganom „Naša baština – gdje se prošlost susreće sa budućnošću“, ukazujući na bogatu i raznovrsnu kulturnu baštinu Evrope, a svečano otvaranje je u čast obilježavanja Dana grada Banje Luke.

Izložbu će otvoriti Šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH Ambasador Lars-Gunar Vigemark.

Zbirka inostrane umjetnosti MSURS obuhvata više od 360 umjetničkih djela, a za ovu priliku izabarano je 100 djela 80 autora iz 17 evropskih zemalja (Austrije, Belgije, Bugarske, Velike Britanije, Gruzije, Italije, Irske, Mađarske, Norveške, Njemačke, Poljske, Rusije, Turske, Francuske, Češke, Švajcarske i Španije).

Formiranje Zbirke inostrane umjetnosti vezuje se za „Akciju solidarnosti“, koja je pokrenuta nakon zemljotresa u Banjoj Luci 1969. godine kao izraz podrške stradalom gradu. Tom prilikom u Banju Luku pristiglo je više od 750 umjetničkih djela sa prostora bivše Jugoslavije, Evrope i svijeta, što je pružilo temelj za osnivanje naše institucije, a činilo je i njen početni fundus.

Zbirka je obogaćena i poklonima sa VII jesenjeg salona, značajne bijenalne manifestacije pokrenute 1962. godine, koja je u svom sedmom sazivu omogućila i I internacionalni salon. Održan je 1975. godine, a okupio je veliki broj evropskih i svjetskih slikara, grafičara i vajara, prvenstveno autora čije je stvaralaštvo vezano za Pariz, povezujući tako umjetnike iz Kine, Japana i drugih krajeva svijeta sa evropskim kulturnim nasljeđem.

Zahvaljujući poklonima internacionalnih učesnika Salona koji su se pridružili akciji solidarnosti, u kolekciji Muzeja sačuvala su se brojna djela istaknutih umjetnika, koja po svojoj raznolikosti predstavljaju pravi izazov i za iskusnog istraživača i naučnik.

Ova vrijedna zbirka do sada nije bila adekvatno predstavljena, zbog čega je ostala gotovo nepoznata široj javnosti. Zato je osmišljen poseban izložbeni projekat kojim bismo ukazali na značaj Zbirke inostrane umjetnosti i inicirali promociju evropske kulturne baštine koju čuva naša institucija.

Višemjesečne prireme ovog izložbenog projekta rezultirale su stručnom revalorizacijom Zbirke, a odabrana djela po prvi put će biti adekvatno predstavljena javnosti. Selekciju djela i postavku izložbe priredile su prof. dr Lidija Merenik sa Katedre za modernu istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu i Žana Vukičević, viša kustoskinja MSURS, kojom je omogućen uvid u vodeće umjetničke tokove poslije 1945. godine, tj. ostvaren pregled najznačajnijih pojava na evropskoj umjetničkoj sceni u hladnoratovsko doba.

Izložbu prati obimna publikacija koja donosi stručnu analizu čiji je autor prof. dr Lidije Merenik, kao i iscrpne biografske podatke o autorima koje je pripremila Žana Vukičević. Dizajn publikacije i cjelokupnog identiteta izložbe potpisuje Nemanja Mićević dizajner MSURS.

Veliku zahvalnost dugujemo i Muzeju Republike Srpske na saradnji i podršci, kao i njihovom stručnom konzervatorsko-restauratorskom timu Dijani Pešikan Egić, višem konzervatoru, i Đurđici Bjelošević, slikaru konzervatoru koji izvršio restauratorske radove na preko 40 djela.

Današnja zbirka baštini djela značajnih evropskih autora čije je djelovanje obilježilo evropsku umjetničku scenu druge polovine XX vijeka. Izdvajajući samo neka imena kao što su: Oto Pine (Otto Piene), Ginter Iker (Günther Uecker) i Hajnc Mak (Heinz Mack) iz grupe „ZERO“, Fridensrajh Hundertvaser (Friedensreich Hundertwasser), Hans Hartung (Hans Hartung), Pjer Alešinski (Pierre Alechinsky), Stenli Vilijem Hajter (Stanley William Hayter), Žan Mesažije (Jean Messagier), Zao Vu–Ki (Zao Wou – Ki), Šoići Hasegava (Shōichi Hasegawa), Jase Tabući (Yasse Tabuchi), Antonino Virduco (Antonino Virduzzo), ukazujemo na bogatu evropsku baštinu, ali i zaostavštinu koja je nama snažan podsticaj za budućnost.




Poseban značaj ovom projektu svojom finansijskom podrškom dala je Delegacija Evropske unije u BiH i Kancelarija specijalnog predstavnika EU za BiH i njegova ekselencija Lars Gunar Vigemark (Lars-Gunnar Wigemark), Unesko regionalni biro za nauku i kulturu u Evropi i gospodin Siniša Šešum, šef Kancelarije u Sarajevu, Ambasada Italije u Sarajevu i njegova ekselencija Nikola Minasi (Nicola Minasi), Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine i Grad Banja Luka.
Izložba će biti otvorena do 30. avgusta 2018. u periodu u kojem se obilježavaju Dan Evrope i Evropska noć muzeja.