<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Što više miliona, više je i svađe?!

Elektroprivreda Republike Srpske

Bura oko smjena u Elektroprivredi Republike Srpske se stišala, ali se vodi nemilosrdna borba oko tog javnog preduzeća između različitih klanova,koji pripadaju vladajućim struktruama u Srpskoj, saznaje BN TV.

19. april 2018, 12:00

 Ova borba i ne čudi, jer je Elektroprivreda, prema našem izvoru, u prva tri mjeseca ove godine ostvarila najbolje rezultate do sada kada je u pitanju proizvodnja električne energije.

U januaru i februaru ostvarena je dobit od 33,6 miliona KM, dok je u martu proizvodnja i dobit bila još bolja.

Naš izvor tvrdi da je prihod od izvoza struje za prva tri mjeseca bio 68,5 miliona KM, onda ne čudi što se iza scene vodi žestoka borba čiji klanovi će ovladati Elektroprivredom Republike Srpske.

Po svemu sudeći ostvareni rezultati posljednjih mjeseci se glavni motiv za izazivanje turbulencija u tom preduzeću, jer neformalne grupe, koje su koncentrisane oko i u samom vrhu SNSD-a bi da ovladaju Elektroprivredom, koja je u svakom izbornom ciklusu igrala jednu od glavnih uloga u "kupovini" glasova za tu stranku.

Da se odavno vodi borba ko će ovladati Elektroprivredom potvrđuje i činjenica da to preduzeće nema generalnog direktora, jer je još uvijek sadašnji Željko Kovačević na toj poziciji ali kao vršilac dužnosti generalnog direktora.

Očito je da je puno krokodila za tu poziciju, a mjesta malo da bi svi klanovi bili namireni.

Javna je tajna da je Željko Kovačević, kadar jedne struje u SNSD-u koju predvodi Nebojše Radmanović. Sam lider te partije Milorad Dodik, kao i generalni sekretar, gradonačelnik Trebinja, Luka Petrović rado bi vidjeli nekog "svog" kako bi mogli da pod potpunom kontrolom drže to preduzeće.

Da stvari izmiču kontroli pokazalo se i kod nedavnog Dodikovog pokušaja da smijeni rukovodstvo tog preduzeća, što je spriječio ministar energetike, koji je i predsjednik SP, Petar Đokić, jer je čvrsto branio poziciju tehničkog direktora u Elektroprivredi, koju obavlja Maksim Skoke iz njegove partije.

Povod za smjenu, koju je Dodik tražio bili su trgovci struje, jer je Dodik favorizovao londonsku firmu Vitol, a posao je dobila slovenačka firma GEN-i.

Koliko je sve izgubilo kontrolu najbolje govori i činjenica da je u toku opšta pometnja i borba u režimskim medijima koji su pod kontrolom Dodika i koji vode pravu bitku protiv nepodobnih u Elektroprivredi!?

Cilj nije bolji rad preduzeća nego kaznjavanje neposlušnih.