<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Odobren Nacrt zakona o ugostiteljstvu, evo koje izmjene donosi

Zakon

Nacrt budućeg zakona o ugostiteljstvu Federacije Bosne i Hercegovine odobrio je Dom naroda Federalnog parlamenta na izvanrednoj sjednici.

20. april 2018, 12:00

Tekst je uputio u dvomjesečnu javnu raspravu. Po riječima resorne federalne ministrice Edite Đapo, u primjeni dosadašnjeg zakona uočeno je da novim mjerama treba više raditi na suzbijanju "sive ekonomije" u ovoj oblasti te budući zakon uskladiti s direktivama Europske unije i Reformskom agendom. Nacrt novog zakona, između ostalog predviđa uvođenje registra ugostitelja od općinske do federalne razine. 

Propisano je također da ugostiteljstvo ne mora više biti osnovna već i dodatna djelatnost te se preciznije definira registracija iznajmljivača prostora za ugostiteljske objekte (hoteli, restorani, kafići i sl.). Normirana je i upotreba tzv. nargila kafića iako će o njima, kako je navela ministrica Đapo, biti riječi i kod razmatranja budućeg zakona o ograničenoj upotrebi duhana i duhanskih prerađevina.

Uglavnom, u predloženom nacrtu, definira se koje sve uvjete moraju ispuniti nargila kafići da bi se mogli registrirati. Kao jednu od novina u odnosu na dosadašnje propise, Nacrt novog federalnog zakona o ugostiteljstvu nalaže polaganje odgovarajućeg ispita konobarima i recepcionerima koji rade u hotelima sa četiri ili pet zvjezdica, najavila je ministrica Đapo.