<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

OD ZVECKANJA ORUŽJEM DO UDRUŽENOG NACIONALISTIČKOG PODUHVATA: Kako je propala današnja hitna sjednica Parlamenta BiH

Politika

Danas se u Parlamentarnoj skupštini trebala održati hitna sjednica na temu „Ratnohuškačke izjave člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića u vezi s proizvodnjom naoružanja u fabrikama namjenske industrije na teritoriji Federacije BiH“...Trebala ali nije. Razlog, nedostatak kvoruma.

20. april 2018, 12:00

Naime, Predsjedavajući Doma Mladen Bosić je nakon više od pola sata, koliko je odredio da bi se pokušao osigurati kvorum, konstatovao da nema uslova za održavanje hitne sjednice zato što ne postoji kvorum za njeno održavanje.

- Zadužujem parlamentarne službe da konstatuju ko je došao od poslanika i ovim završavam današnji poziv za sjednicu - rekao je Bosić.

On je nakon toga kazao kako je prema procedurama i prema Poslovniku, sazvao sjednicu i na kraju i završio tako što je konstatovao da nema kvoruma.

Prema njegovom mišljenju ovdje su produvali predizborni vjetrovi i ovo što se dešava u Parlamentu BiH je očito zauzimanje pozicija za naredne izbore.


Na novinarsko pitanje da li je bilo potrebe za zakazivanje ovake sjednice, Bosić je kazao kako misli da su predlagači unaprijed znali kakav će ishod biti i da se ova sjednica neće održati i kada su predavali zahtjev. Ovakav je ishod bio za očekivati.


SNSD: Ovo je loša poruka bh. građanima

Predsjednik Kluba Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Staša Košarac kazao je danas novinarima u Sarajevu da je nedolazak poslanika na sjednicu loša poruka bh. građanima.

- Sadržaj učestalih ratno prizivajućih izjava trebao je raspravljati parlament, ali i Predsjedništvo BiH - kazao je Košarac, dodajući da su, ostali koji se na sjednici nisu pojavili, poslali poruku da nisu za institucionalni dijalog te da oni koji se najviše zalažu za opstojnost bh. institucija, ruše ih.

Izjave Izetbegovića je nazvao "zapaljivim, štetnim i opasnim za BiH, ali i cijeli region", navodeći da ovo nije predizborna kampanja SNSD-a nego žele, tvrdi, spriječiti "opasne" izjave Izetbegovića pitajući i zašto se niko ne oglašava o ovom pitanju poput predstavnika međunarodne zajednice.

On je uz napomenu da član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić (Partija demokratskog progresa - PDP) nije došao na sjednicu, zatražio odgovor zašto se to dogodilo.


NDP-PDP: Parlament je mjesto gdje se o ovome treba raspravljati


Poslanik NDP-PDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Momčilo Novaković smatra da je upravo parlament mjesto na kojem se treba razgovarati o svim pitanjima sviđala se ona nekome ili ne.

Na taj način je prokomentirao činjenicu da danas nije bilo kvoruma za održavanje sjednice Doma na kojoj se trebalo razgovarati o "ratnohuškatorskim izjavama predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i predsjedanika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića".

- I do sada smo raspravljali o temama koje se nekome nisu sviđale, a nekome jesu, tokom rasprave o mnogim temama neki bi izašli sa sjednice, a ne bi ni došli, ali ovo je mjesto gdje se treba razgovarati o krupnim i teškim pitanjima kao što je trebao biti danas - stav je Novakovića.

Mišljenja je da je danas bila prilika da se iznesu stavovi prema stanju u BiH kada je u pitanju podizanje tenzija ili prijetnje ratom.

- Ratom prijete oni koji su bježali od rata, oni koji nisu bili u ratu jer da jesu bili u ratu ne bi prijetili i odapinjali ove strijele nego bi stajali pred Vladom Federacije BiH ili Vladom Republike Srpske - zaključio je Novaković.


SDP: Na djelu je udruženi nacionalistički poduhvat


Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Saša Magazinović današnju situaciju nazvao je udruženim nacionalističkim poduhvatom.

Na taj način je prokomentirao činjenicu da danas nije bilo kvoruma za održavanje sjednice Doma na kojoj se trebalo razgovarati o "ratnohuškačkim izjavama predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića".

Magazinović je ocijenio da će nacionalističke stranke pokušati sve ne bi li skrenule pažnju s tema koje su životno važne, a i surađivat će međusobno bez obzira kako to predstavljale u javnosti.

Zbog toga je SDP-e, uz još nekoliko parlamentarnih stranka u Domu, zatražio hitnu sjednicu, ali ne o nečijim izjavama nego o temi "Izvještaj Evropske komisije o BiH 2018.", o čemu, kaže Magazinović, treba da se raspravlja u državnom parlamentu.


HDZ BiH: Ovo je prvenstveno interes BiH


Zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto (HDZ BiH) je, nakon što nije održana hitna sjednica tog doma zbog nedostatka kvoruma, izjavila novinarima da je ona došla na sjednicu i kao član Kolegija, kao zastupnik, dodajući da je poziv koji je poslan od predsjedavajućeg za sazivanje hitne sjednice u potpunosti u skladu s Poslovnikom.

- Što je to, kada gledamo u smislu i opravdanosti sjednice, ako nije sigurnosna situacija, nešto što bi trebalo biti na prvom mjestu da mi o tome raspravimo. Ne vidim ni jednog razloga da danas nisu bili svi odgovorni kao i mnogo puta, da dođu na ovu sjednicu pa da o ovom pitanju raspravljamo. Jer ovo je prvenstveno interes BiH - smatra Krišto.

Tako da, kazala je ona, posebno oni koji se zalažu za njenu sigurnost, za njenu stabilnost, za njen prosperitet, „mislim da im je trebalo biti u interesu da danas dođu pa da kažemo, da raspravimo, da odgovorimo na ova pitanja“.

Govoreći o materijalima za raspravu, Krišto napominje da su dobili, sukladno Poslovniku, ono što je potrebno da mogu raspravljati. Svaki zastupnik se, vjerojatno, na temelju takvih stvari i priprema.

- Što se tiče nas, mi smo se osobno danas pripremili za raspravu po ovoj temi, ali žao nam je što nije bilo sjednice - navela je Krišto.

Upitana da prokomentira izjavu predsjedavajućeg Predstavničkog doma Mladena Bosića da ovo izgleda kao predizborna kampanja, Krišto je odgovorila da „sve ovo skupa što se događa naravno da je dio predizborne kampanje“.

- Pa sva događanja u parlamentu su dio takvog jednog scenarija. Pogledajte izjave, pogledajte kad se sve događa, sve je to populizam, demagogija. Sve je to nešto što šteti interesima BiH, njenih naroda i njenih građana - smatra Krišto.