<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Komijeve bilješke otkrivaju: Tramp je pričao o Putinu i prostitutkama

Beleške nekadašnjeg direktora FBI Džejmsa Komija o razgovorima sa američkim predsednikom Donaldom Trampom su se pojavile.

20. april 2018, 12:00

 Na 15 strana dokumenata nalaze se opisi njihovih, što direktnih, što telefonskih razgovora, u kojima se vidi da je ekscentrični milijarder zaista zahtevao lojalnost od Komija, a gotovo nezaobilazna tema diskusije bile su navodne optužbe da je proveo noć sa ruskim prostitutkama u sobi u moskovskom hotelu koju je ranije koristio bračni par Obama.

"Rekao sam da Rusi navodno imaju snimke na kojima se vide on i prostitutke u predsedničkom apartmanu hotela Ric Karlton u Moskvi iz 2013. godine. On me je prekinuo, rekao je da nema prostitutki i da nikada nikada nije bilo prostitutki. Onda je rekao nešto o tome da je on tip koji ne mora da ide tamo, uz smeh. To sam shvatio kao izjavu da ne mora da plaća za seksualne usluge. Rekao je 2013. kao da pokušava da se seti šta se dešavalo, ali nije dodao ništa. Rekao je da je uvek pretpostavljao da su hotelske sobe u kojima je odsedao ozvučene", naveo je Komi. 

Razgovor je nastavljen u sličnom tonu. 

"Počeo je da priča o ženama koje su ga lažno optuživale da ih je hvatao ili dodirivao. Pomenuo je i jednu striptizetu. Imao sam utisak da se na taj način brani od mene. Odgovorio sam mu da ne vodim istragu i da je možda sve to izmišljotina, ali su to reči koje stižu iz Rusije i naš posao je da štitimo predsednika. Rekao sam da pokušavam da razumem šta Rusi rade i da ću možda uspeti u tome. Dodao sam da mora da zna da su se ti navodi pojavili u medijima. Zahvalio mi se, rekao neke lepe stvari o meni i kako se raduje našoj saradnji", dodao je Komi. 

Komi je opisao i razgovor koji je vođen u Zelenoj sobi Bele kuće, za koji je naveo da je bio haotičan. 

"Teme su se konstantno menjale. Gotovo da nije bilo momenta tišine za sat i 20 minuta. Osećao sam se dobro, ali nikada opušteno jer sam morao da se ozbiljno fokusiram na razgovor. Govorio je o inauguraciji, medijima, luksuzu u Beloj kući, njegovim aktivnostima, visini njegovog najmlađeg sina, kako nikada nije napao nijednu ženu... Govorio je i o budućnosti mog posla. Rekao je da je oko 20 osoba želelo moje mesto, ali da me ljudi u FBI baš vole i da bi bilo loše da me je smenio. Rekao je da bi za mene bilo loše ukoliko uradim nešto pogrešno. Rekao sam mu da može da me otpusti kad god hoće, ali sam objasnio da može da računa da ću uvek da mu kažem istinu. Pitao me je da li cure informacije iz FBI, rekao sam mu da da, ali ne kao u drugim organizacijama. Ponavljao je da mu je potrebna lojalnost i da to očekuje. Nisam odgovorio, niti promenio izraz lica", istakao je Komi. 

Prema njegovim rečima, Tramp je prebacio fokus razgovora na moguću aferu sa prostitutkama. 

"Ponavljao je da je to fabrikovano i da su to lažne vesti. Objasnio sam mu opet da je važno da zna šta se dešava u medijima. Rekao je da bi ga zabrinulo samo ako bi njegova supruga pomislila da je bar jedan procenat toga tačan. Naveo je i da je razgovarao sa ljudima koji su ga podsetili da tada nije prenoćio u Moskvi. Rekao mi je da razmislim o istrazi o tome, ali sam istakao da je veoma teško opovrgnuti laž. Rekao je da sam možda u pravu, ali i da razmislim. Ponovo je pomenuo lojalnost, sada je naveo da želi poštenu lojalnost. Rekao sam mu da će to dobiti od mene", naveo je Komi. 

Dalje beleške se odnose na razgovor sa tadašnjim šefom osoblja Bele kuće Rajnsom Prajbusom, ali i na novu polemiku sa Trampom u vezi sa slučajem "prostitutke". 

"Rekao je da bi ga zabrinulo samo ako bi zabrinulo njegovu suprugu. Onda je ponovio da nije noćio u Moskvi. Rekao je da je "stvar sa kurvama" besmislica, ali i da mu je ruski predsednik Vladimir Putin rekao da "oni imaju neke od najlepših kurvi na svetu". Nije naveo kada mu je to Putin rekao. Razgovarali smo i o kontaktima njegovog savetnika Majka Flina sa Rusima. Rekao sam mu da je veoma loše što se to pojavilo u javnosti. Tramp je naveo da je Flin naveo na pogrešan put potpredsednika Majka Pensa", istakao je Komi. 

Bivši šef FBI je potom opisao i telefonski razgovor, koji se dogodio na Trampovu inicijativu. 

"Počeo je razgovor šalom da dobijam više publiciteta od njega. Rekao je da pokušava da vodi državu, ali da se nad time nadvio oblak njegovih "poslova s Rusijom". Počeo je da mi objašnjava kako nema veze sa Rusima, niti sa njihovim kurvama", napisao je Komi u belešci.