<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

PEDESETAK MAGISTARA SVEČANO PRIMILO BEZVRIJEDAN DOKUMENT Studentima Medicine dali diplome koje im država ne priznaje

Diplome

Bila je to jedna od najkomornijih promocija u istoriji hrvatskih fakulteta, piše Jutarnji list.

21. april 2018, 12:00

Posebno za 50-ak novopečenih magistara medicinsko-laboratorijske dijagnostike koji su u četvrtak na Medicinskom fakultetu u Osijeku primili diplome koje su u Hrvatskoj potpuno bezvrijedne.

- Završili smo studij koji ne vrijedi, a diplomu možemo samo staviti na policu i gledati kako skuplja prašinu. Nismo, zapravo, završili ništa. Zbunjeni smo, a više nas ni ne zanima tko je kriv. Trebala bih danas biti ponosna i radosna, a nisam ni jedno ni drugo jer sav naš krvav znoj ne vrijedi - rezignirano je rekla Matea Rebrina, mlada magistrica MLD-a.

Podsjetimo, riječ je o diplomi koju Ministarstvo zdravstva Hrvatske ne priznaje, iako će primjerice istovjetnu diplomu stečenu u nekoj drugoj članici EU bespogovorno priznati. No, kako ih iz Ministarstva znanosti kada su onomad odlučili upisivati studente na diplomski studij MLD-a, tako se iz Ministarstva zdravstva već pet godina na njih ljute i, eto, ne daju mladim magistrima da rade u Hrvatskoj s tom diplomom. Poručuju da za njima nema potrebe i da, ako žele, mogu raditi s diplomom koju su stekli završivši preddiplomski studij.

Ove dvije dodatne godine, za koje je država uzgred potrošila silan novac financirajući im studij, mogu baciti u vjetar. No, fakultet im je znanje i diplome dao, pa im je zato naplatio i 500 kuna administrativnih troškova za njihovu izradu, iako oni ne znaju što bi sada s njima. Ipak...

- Ministru zdravstva Milanu Kujundžiću poručujem da ostajem tamo gdje sam i rođena, ne namjeravam napustiti zemlju u potrazi za poslom - rekla je Matea. Odgovorni na fakultetu, pak, “pilatovski” peru ruke u stilu Mao Ce-tunga i njegove legendarne “neka cvjeta tisuću cvjetova”.

- Prekrasan je ovo dan, obrazovali smo izuzetne stručnjake, a sve ostalo riješit će se na korist svih. Puno se radi na tome - prokomentirala je Ljubica Glavaš Obrovac, a ništa bolji nije bio ni Jure Mirat, Zagrepčanin na čelu osječke Medicine.

- Mladi ljudi traže znanje, dobili su ga i ono je budućnost. Mlada struka uvijek nailazi i na nekakve probleme, treba malo strpljivosti, a koliko, to ne mogu reći. Mi smo svoj dio odradili, dobili su danas svoj status i legitimitet za to što rade (!?). Jako nam je važno da svi dobiju posao. Gdje će se zaposliti? I mi na fakultetu zapošljavamo, i u različitim drugim granama se zapošljavaju, i vani. Znanje je moć! - lakonski je poručio je dekan.

Izvor