<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Pismo Svetozara Cvetkovića mlađem sebi: I kad bio sam mlad, učio sam od sebe

Pismo

Ti kćeri moja od 25, Ti od deset i Ti sine moj od 5. Vama se obraćam jer vaša me snaga vodi, vaš mi osmeh svetlo rađa, vaša mudrost čini me živim. I vi, i vaša okolina, drugari iz parka, i oni maaaalo stariji, i oni što su škole završili, i oni što put svoj tek prte, nemojte učiti od mene, jer vi ste tu da ja naučim od vas

21. april 2018, 12:00

 Uvek sam učio više od mlađih.

I kad bio sam mlad, učio sam od sebe. Bio sam hrabriji, bio sam neustrašiv, mnogo sam znao, malo su mi dali, a mnogo sam mogao. Svet je bio moj, voleo sam ga, voleo svoju zemlju a i ona nekako mene, iako mi nije dala baš sve što bih mogao. Ali i taj mali deo je bila sreća na mom licu. Kada pogledam fotografije toga vremena, vidim izbledele boje ispunjenosti, za razliku od današnje kolorističke zasićenosti ničim.

Jedna moja mlada i nadasve divna koleginica me pita: "Šta nama ostaje, kakva poruka, kako ćemo dalje, ako je tvoja poruka 'odustajanje'?"

Ne, ja zaista nisam pesimista, ja jesam realista, i ja ne "odustajem", a malo je toga ostalo i tu ne mislim na to što me kasirka u Maxiju uporno pita da li sam u penziji, a ja procedim siktavo kroz zube "Ne!!!", ne mislim da moje trajanje, ne mislim na neku tzv. trenutnu situaciju, mislim na to da mi trebate, a ako vas nema, onda mi zaista nije mnogo ostalo.

Ti kćeri moja od 25, Ti od deset i Ti sine moj od 5. Vama se obraćam jer vaša me snaga vodi, vaš mi osmeh svetlo rađa, vaša mudrost čini me živim. I vi, i vaša okolina, drugari iz parka, i oni maaaalo stariji, i oni što su škole završili, i oni što put svoj tek prte, nemojte učiti od mene, jer vi ste tu da ja naučim od vas, da ja ne odustanem, da ja, ne -- da ja, nego da mi vidimo to svetlo koje nam se ne ukazuje, a koje nam vi možete otkriti. Ja tako mislim.

Nema straha, nema opreza koji je suvišan, nema skepse, nema pitanja na koja vi ne znate odgovor, znam, jer sam taj odgovor i sam znao ali ga nisam upotrebio kad je bilo potrebno. Vama se pruža prilika. Dajte odgovor i kad padnete, podignite se kao da pada nije bilo, bez obzira na modra kolena i zavoj na glavi, terajte dalje, mnogo dalje od onoga dokle smo mi stigli, jer mi stigli nismo. Mi smo krivci i nemojte nam praštati, mi to ne zaslužujemo, mi zaista zaslužujemo pitanje kasirke u Maxiju -- "jeste li u penziji" (i ako se pravimo da tako ne izgledamo).

Pitam jednu divnu, veliku, uvaženu ženu, stručnjaka najvišeg ranga -- dobro, recite mi, kako ja sada da živim?

"Normalno, punim plućima, radite sve što možete i sve što ste i kako ste činili, ali ne kao neko ko ima 40, već u skladu sa svojim godinama."

Ah, kako sam se gorko nasmejao, pre svega samome sebi u svom odgovoru: "Moj problem nije u tome što ja ne znam da nemam 40, već što mislim da imam 20!!!"

I tako imajući svojih 20 puta 3 skoro, imam umanjeno znanje puta 3 u odnosu na onog od 20. I dalje mislim da vi od 20, 30 više znate, i dalje čeznem za vašim znanjem i molim vas da mi ga nekako prenesete u ovu moju suženu svest trenutka koji mi udara na nerve, rađa bore, čini me skeptikom, gasi optimizam i aktivnost da ima smisla.

A smisao postoji, i molim vas da mi ga prenesete i unesete svoje živote u budućnost, koja čak i ovde mora da ima svoju budućnost.

Hvala vam, vaš Cv...

Svetozar Cvetković

13. april 2018, Beograd

***

Projekat je realizovan u saradnji Nedeljnika i McCann Truth Central Beograd povodom istraživanja „Istina o godinama"

Navikli smo da se ankete i istraživanja bave uglavnom rejtinzima političkih stranaka i lidera. Onaj stvarni život anketari zaobilaze, ali kada se dođe do toga, rezultati nas često iznenade.

"Istina o godinama", istraživanje koje je na globalnom nivou sproveo McCann Truth Central imao je zanimljive rezultate u Srbiji. U zemlji koju već sada zovu najstarijom u Evropi, rezultati ovog ispitivanja pokazali su kakva je percepcija Srba prema onome što se zovu "zrele godine". Tako smo saznali da je veliki deo populacije ravnodušan, a da je znatan deo ispitanika zabrinut pa i uplašen od starosti.

Zato su McCann Truth Central Beograd i Nedeljnik odlučili da na tragu "Istraživanja o godinama" pokrenu akciju u kojoj će javne ličnosti u svakom drugom broju našeg magazina pisati "Pismo mlađem sebi" i "Pismo starijem sebi." Svi tekstovi će na kraju biti kompilirani u knjigu koja će izaći 2019. i biće to svojevrsna kolekcijia ispovesti i neka vrsta inventara mladosti i obećanja starosti.