<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

INCIDENT U JASENOVCU HOS-ovci razvili zastavu s ustaškim pozdravom

DANAS je u spomen području Jasenovac održana službena državna komemoracija. Uoči nje dogodio se incident. Naime, dvojica muškaraca koji su se predstavili kao HOS-ovci su u mjestu Jasenovac (ne na spomen području) razvili zastavu HOS-a koja sadrži ustaški pozdrav "Za dom spremni".

22. april 2018, 12:00

Kako doznaje Index, u mjestu Jasenovac dvojica muškaraca koji su se predstavili kao HOS-ovci razvili su zastavu HOS-a na kojoj stoji ustaški pozdrav "Za dom spremni". Rekli su da su HOS-ovci nevini i da su se borili protiv banjalučkog korpusa.


Podsjetimo, premijer Plenković i njegova svita će danas sudjelovati u službenoj komemoraciji u znak sjećanja na žrtve ustaškog logora Jasenovac. 

Podsjetimo, premijer Plenković i njegova svita će danas sudjelovati u službenoj komemoraciji u znak sjećanja na žrtve ustaškog logora Jasenovac. 

Uz premijera u Jasenovcu će biti potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ministar uprave Lovro Kuščević, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek. Izaslanstvo Hrvatskog sabora vodi predsjednik sabora Gordan Jandroković Njonjo.

Keleminčevi ekstremisti stižu u Jasenovac


No, čini se da ovogodišnja komemoracija neće proći bez provokacija ekstremnih desničara.

Naime, dolazak u Jasenovac najavio je notorni desničarski redikul Dražen Keleminec, koji je nedavno postrojio svoje crnokošuljaše na glavnom zagrebačkom trgu, gdje su mahali američkom zastavom i slavili aktualnog američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Keleminec je najavio da će se u društvu desetak istomišljenika u 10 sati pojaviti na području Jasenovca, a Index doznaje da će na stazi prema spomeniku izvesti provokativni "performans".

Manjine bojkotiraju službenu komemoraciju


Okupljanje uzvanika očekuje se do 10,15 sati ispred zgrade Memorijalnog muzeja, a kolona sjećanja krenut će u 10,40 sati prema spomeniku Bogdana Bogdanovića "Cvijet" gdje će u 11 sati početi komemoracija.

Treba napomenuti da službenu državnu komemoraciju u Jasenovcu bojkotiraju predstavnici svih manjina osim romske. Jučer su počast žrtvama Jasenovca odali antifašisti, Srbi i SDP-ovci, a prije toga i predstavnici židovske manjine.

Današnja komemoracija tako je treća komemoracija žrtvama Jasenovca ovog tjedna.

Preuzeto sa index.hr