<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Poznati hrvatski meteorolog Zoran Vakula otkrio nam kakvo će biti ljeto

Vrijeme

Drugi dio travnja obilježile su natprosječno visoke temperature za ovaj dio godine.

23. april 2018, 12:00

Meteorolog Zoran Vakula piše kako je temperatura posljednjih dana u Zagrebu, ali i u većini Hrvatske, visoka kao malo kad u povijesti mjerenja. Ponegdje ima čak i ljetne vrijednosti.

No to ne znači da će se i sljedeći mjeseci nastaviti u takvom ozračju, piše Vakula za HRT.

Velika odstupanja od prosječne temperature povremeno su moguća, pa i vrlo vjerojatna, ali je mala vjerojatnost da srednja temperatura zraka cijelog mjeseca - i svibnja i lipnja - u većini Hrvatske jako odstupa od prosjeka, kao što će to gotovo sigurno biti u ovom mjesecu - diljem Hrvatske jednom od najtoplijih travanja u povijesti mjerenja. 

No već za srpanj, kolovoz i rujan za ljubitelje znatnije iznadprosječnosti stanje će se vjerojatno poboljšati. Hoće li to biti dovoljno za još jednu ljetnu "ekstremno toplo" ocjenu klimatologa DHMZ-a teško je trenutačno pouzdano prognozirati. Vjerojatnost postoji, ali nije odviše velika. Dapače! Najmanja je u usporedbi s prošlim godinama. No, naravno, ne smije se sasvim isključiti. To je još uvijek prognoza, i još dugoročna, u kojoj su promjene moguće. 

Ljeto vjerojatno neće biti toliko vruće kao zadnjih godina

A ako se i ne promijeni, taj vjerojatni izostanak velikog odstupanja od prosječne sezonske temperature ne znači da neće biti razdoblja, možda čak i višetjednih, s vrućim i nekima teško podnošljivim danima, pa i toplinskih valova koji mogu djelovati na zdravlje - sve je to ljeti uobičajeno za Hrvatsku i okolicu - ali kad će se na kraju sve analizirati - zbrojiti, oduzeti, podijeliti - srednja temperatura ovogodišnjega ljeta vjerojatno neće biti visoka kao u većini prošlih godina, piše Vakula.