<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Vanredno stanje u Banjaluci sutra, stiže ruska delegacija: Pročitajte upute policije RS za stanare (FOTO)

Desk

Pročitajte upute MUP-a Republike Srpske pred zvaničnu posjetu ruske delegacije na čelu sa Valentinom Matviyenko, koja stiže u svoju zvaničnu posjetu Banjaluci

23. april 2018, 12:00

On je dana su Sarajevu poručila da je Ruska Federacija "garant" Dejtonskog mirovnog sporazuma, da je učestvovala u stvaranju nove države Bosne i Hercegovine i da je Dejtonski mirovni sporazum za njih alfa i omega i ne vide potrebu za bilo kakvim preustrojem sistema.

"Smatramo da je prezrela potreba za reformisanje institucija pravde u Bosni i Hercegovini, Ustavnog suda BiH, Tužilaštva BiH i Suda BiH", kazala je Matvijenko.

Prema njenim riječima, nametanje ovih ili onih međunarodnih recepata neće doprinijeti interesima naroda u BiH.

"Rusija se zalaže za predaju vlasti entitetima BiH, za što skorije uklanjanje Ureda visokog predstavnika u BiH. Prisustvo stranaca ponižava narode BiH koji bi trebalo da se vrate prerogativu da sami vladaju sudbinom svoje zemlje", istakla je Matvijenko dodavši da se pitaju zašto države postavljaju BiH pred izbor.