<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Robot se kandiduje za gradonačelnika u Japanu

Japan

Robot ume čak da uzme u obzir dijalog i žele stanovnika kada odlučuje, kao i da racionalno napravi kompromis kada se desi konflikt

26. april 2018, 12:00

 Robot je nominovan u izbornoj trci za gradonačelnika japanskog grada Tame, koji je deo metropole Tokio. Ovo je presedan u istoriji odnosa između veštačke inteligencije i uređivanja društva, a robot obećava da će biti "fer i uravnotežen" prema svim građanima ako bude izabran, prenosi britanski Ekspres.

Slogan kampanje je "Veštačka inteligencija će promeniti Tamu".Budući da robot ne može da se kandiduje na izborima, na listiću će stajati ime idejnog tvorca projketa, Mičihitoa Matsude. "Tama je bio najrazvijeniji grad u Japanu pre 40 godina", rekao je Matsuda. "Dopustimo da veštačka inteligencija pravi političke odluke a mi ćemo da pravimo dobro definisane planove."

Izborna kampanja nesvakidašnjeg kandidata oslanja se na obećanja o upotrebi sposobnosti veštačke inteligencije da analizira ogromne količine podataka u rešavanju komunalnih problema. Robot ima sposobnost da analizira pozitivne i negativne strane predloga stavljenih pred skupštinu i da na osnovu toga pravi odluke. Robot ume čak da uzme u obzir dijalog i žele stanovnika kada odlučuje, kao i da racionalno napravi kompromis kada se desi konflikt.

Kandidaturu robota finansiraju dva čoveka koja su povezana sa najvećim softverskim kompanijama na svetu, Tetsuo Matsumoto podpredsednik globalnog distributera softvera SoftBank i bivši zaposleni u Gugl Japanu, Norio Murakami.