<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

NASA započela novu misiju na Mars

MARS

Američka svemirska agencija NASA lansirala je novu sondu na Mars.

06. maj 2018, 12:00

Misija pod nazivom „InSight“ će biti prvi projekat koji se pretežno bavi istraživanjem unutrašnjosti te planete, izvještava BBC.

Letjelica, koja bi na Mars trebala sletjeti u novembru, postavit će seizmografe na površinu kako bi ispitivala potrese, odnosno tzv. „marsotrese“.

Ovi potresi bi trebali pružiti informacije o slojevima podzemnih stijena, a te informacije će biti uspoređene s onima sa Zemlje kako bi naučnici saznali više o stvaranju planeta prije 4,6 milijardi godina.

- Sva ta pomjeranja koja vidite na seizmografima, naučnici znaju kako izvući te informacije. Nakon što zabilježimo mnogo, mnogo 'marsotresa' iz različitih pravaca, moći ćemo sastaviti trodimenzionalni pregled unutrašnjosti Marsa – objasnio je dr. Bruce Banerdt, glavni istraživač projekta „InSight“.

Raketa Atlas je lansirana iz zračne baze Vandenberg u Kaliforniji u 04.05 sati po lokalnom vremenu u subotu.

NASA je seizmografe na ovu planetu posljednji put poslala tokom 1970-ih godina, ali ove misije nisu uspjele detektovati vibracije u tlu jer su instrumenti postavljeni na glavni dio sonde.Tako su te sonde zabilježile jedino podrhtavanja stabilizatora letjelice usljed vjetra.

„InSight“, s druge strane, će imati seizmografe postavljene direktno u tlo Marsa.