<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Kako je sirotište za bebe slonove postalo prava turistička atrakcija

SLONOVI

Sirotište za bebe slonove koji su ostali bez roditelja ucrtalo je selo Pinavalu na Šri Lanki na mapu turističkih atrakcija te zemlje.

10. maj 2018, 12:00

Ovo nesvakidašnje prihvatilište osnovano je 1984. godine kako bi se zbrinuli napušteni slonovi pronađeni u džunglama Šri Lanke.

U samom početku je, kako za Tanjug kaže vodič rezervata, u sirotištu bilo smješteno pet slonova, a sada ih ima više od 70.

Dodaje da je, tokom proteklih više od tri decenije od otvaranja, prihvatilište takođe dobilo 70 prinova, odnosno beba slonova rođenih u rezervatu.

Svaki dan u rezervatu se potroši 17,5 tona hrane, raznih vrsta biljaka, a mali slonovi piju isključivo mlijeko i pet puta dnevno popiju po litar.

Vodiči ih na kupanje vode u obližnju reku a, iako nisu trenirani, vrlo su poslušni jer kad idu na kupanje prolaze kroz turističku zonu i nikada nije bilo problema.

Cilj sirotišta je da simulira prirodno stanište ovim slonovima, a sve bebe slonove, mlađe od tri godine, volonteri još uvek hrane na bočicu.

Rezervat je veoma popularan i svakodnevno ga posećuju mnogi domaći i strani turisti.

Glavna atrakcija je posmatranje kupanja slonova.

Naselje Pinavala je severozapadno od grada Kegale, odnosno negde na pola puta između sadašnjeg glavnog grada Kolomba i Kandija.