<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Članovi Predsjedništva BiH nakon radne večere sa Angelom Merkel otkrili detalje razgovora

Desk

Izetbegović je kazao da su članovi Predsjedništva kancelarki i njenim savjetnicima pojasnili kako stoje stvari, a Čović se pohvalio kako su ostavili dobar dojam

10. maj 2018, 12:00

Problem je u sudaranju dva principa, etničkog kojeg zastupa gospodin Čović i građanskog koji je zastupljen u našem Ustavu, u presudama Evropskog suda za ljudska prava iz Strazbura. Skoro da je nemoguće uskladiti ono kako stvari vidi Čović sa presudama suda u Strazburu - kazao je predsjedavajući.

Dodao je da Merkel nije dala nikakve preporuke za rješenje ovog problema "jer ona je jedna realna žena koja zna da ne može nakon 15 minuta početi davati preporuke za stvar koju mi ne možemo riješiti godinama".

- Doći će predstavnici Venecijanske komisije da pomognu i mi ćemo morati biti kooperativni da se iznađe rješenje koje će poštovati odluku Ustavnog suda, Ustav BiH, presude Suda za ljudska prava.

To je otprilike kao slaganje rubikove kocke ili kvadratura kruga, ali nije nemoguće složiti tu kocku. U ovakvim okolnostima i predizbornom vremenu vrlo je teško riješiti pitanje izmjena Izbornog zakona ali nije nemoguće naročito ako imamo prijatelje uz sebe koji nas na neki način i obavezuju da se više potrudimo - zaključio je Izetbegović u razgovoru za Al Jazeeru.

Također, naglasio je da se odluka Ustavnog suda odnosi na nametnutu odluku OHR-a i da ne vidi razlog zašto se OHR ne bi umiješao i popravio vlastitu odluku ako je već Ustavni sud utvrdio da to treba uraditi u nekim njenim dijelovima.

Dragan Čović, član Predsjedništva BiH nakon sastanka sa Angelom Merkel, kojem su prisustvovali svi članovi Predsjedništva BiH izjavio je da vjeruje da su u Berlinu ostavili korektnu sliku.

"Drago mi je da smo danas na radnoj večeri kod kancelarke Merkel, razgovarali smo o političkoj situaciji i onome što je primarno - o euroatlantskom putu", kazao je Čović.

Bilo je govora o izbornom zakonodavstvu i raspisanim Općim izborima, kazao je.

"Ostavili smo korektnu sliku da činimo sve da stabiliziramo BiH, da poslije izbora ne bi bila kriza koju mnogi predviđaju jer nismo na vrijeme primijenili izborni zakon", kazao je Čović.

On je dodao da je tu bitna podrška Merkel i njenog tima da "najmalobrojniji narod BiH legitimno dobije svoje predstavnike".

"Vjerujem da će biti još mnogo razgovora u narednom periodu u tražnju mnogih rješenja, pogotovo u ubrzanju euroatlantskog puta. Tu smo zamolili da nam pomognu", kazao je Čović.

"Dug radni sastanak. Imali smo priliku sva trojica pokazati različite poglede na odnose u BiH. Možemo biti zadovoljni", poručio je Čović iz Berlina. 

Kancelarka Merkel informirala se i o budućem dolasku predsjednika Turke i predizbornom skupu njegovog AKP-a u Sarajevu.