<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Ostaje li Banjaluka bez ijednog udruženja sa hrvatskim predznakom?

Banjaluka

Kako nam je u telefonskom razgovoru potvrdio Antun Horvat, predsjednik banjalučkog ogranka udruge "Hrvatski radiša" deložacija je odgođena za ponedeljak i ona je definitivna.

11. maj 2018, 12:00

 U Banjaluci, na adresi Kralja Petra I Karađorđevića 125, za danas u 16 sati bila je najavljena deložacija dva hrvatska udruženja- pjevačkog društva "Nada" i Hrvatskog Radiše, koji čine Zajednicu Hrvata. U dato vrijeme bili smo na spomenutoj adresi, ali nije bilo ni članova udruženja,  ni predstavnika Gradske uprave Banjaluka. 

Kako nam je u telefonskom razgovoru potvrdio Antun Horvat, predsjednik banjalučkog ogranka udruge "Hrvatski radiša" deložacija je odgođena za ponedeljak i ona je definitivna. 


Grad ih, kaže, nije prepoznao kao udruženja od važnosti i do sada su opstali samo zahvaljujući entuzijazmu i volonterskom radu. Na pitanje znači li to da u ponedeljak  Banjaluka i zvanično ostje bez ijednog udruženja hrvatske zajednice, kaže da se ista vjerovatno neće ugasiti, ali da ne zna kako će funkcionisati bez prostora.

 “Prosto će biti onemogućeno da pjevačko društvo organizuje probe, da održavamo kulturno-prosvjetne radionice, da se sastajemo, informišemo, družimo. Sve to nećemo moći organizovati bez poslovnog prostora”, rekao je Horvat. 

Napomenuo je da im je od strane Gradske uprave nuđen poslovni prostor u naselju Ante Jakića, ali da je on neuslovan, te da je upitne sigurnosti.

Na prvom mjestu nam je sigurnost. I na dosadašnjoj lokaciji da nam u dva navrata razbijali prozore, tako da u obzir dolazi svaki zamjenski prstor koji je na sigurnoj lokaciji i u užem centru grada”, istakao je naš sagovornik.

Podsjetio je da su prostor na kojem još uvijek stoji  natpis “Zajednici Hrvata Banja Luke” dobili od Grada, ali da su morali plaćati 650 konvertibilnih maraka PDV-a. U početku su plaćali taj porez, ali su zbog nedostatka novca prestali sa plaćanjem.


Novi ugovore koje Grad Banjaluka sklapa sa korisnicima poslovnih prostora koji su u njihovom vlasništvu  puno su povoljniji i Horvat kaže da bi bili u mogućnosti da izmiruju obaveze, jer one iznose oko 300 KM. Međutim neslužbeno je saznao kako je ugovor o najmu prostora koji su dosad koristile hrvatske udruge već potpisan i to sa američkom ambasadom u BiH, koje na ovoj adresi planiraju otvoriti Američki kutak.

Podsjetimo prva deložacija Zajednice Hrvata je bila najavljena za utorak, ali se tada niko od predstavnika gradske vlasti nije pojavio.

Tada su nam iz Gradske uprave Banjaluka rekli da je Grad Banjaluka još prošle godine pokrenuo reviziju korištenja svih poslovnih prostora u vlasništvu Grada (njih oko 260), među njima i poslovnog prostora u Ulici Petra I Karađorđevića koji je, odlukom gradskog parlamenta, u junu 2013. godine dodijeljen na besplatno korištenje Zajednici Hrvata Banja Luke.

"Tim ugovorom, Zajednica Hrvata je, kao i na stotine drugih udruženja koji besplatno koriste gradske prostore, preuzela obavezu da plaća porez na dodatnu vrijednost (PDV), kao i troškove utrošene električne energije i investicionog održavanja. Međutim, sve ove godine, Zajednica Hrvata nije plaćala ništa od navednih obaveza, u toj mjeri da su, zaključno sa 1. januarom ove godine, samo po osnovu neplaćenog PDV-a dužni 23.397 KM. Umjesto njih, ovaj iznos, uključujući i troškove struje, plaćao je Grad Banja Luka, dok su oni bili u obavezi da Gradu naknadno izmiruju te obaveze. Međutim, ništa od toga nije plaćano, zbog čega je – kao što je bio slučaj i sa stotinama drugih dužnika– podnosena tužba protiv Zajednice na ime naplaćenog PDV-a. Pored toga, kako smo informisani, Zajednica nije plaćala ni održavanje zajedničkih prostora stambene zgrade u kojoj se nalaze, a što su, kao i svi ostali korisnici, dužni plaćati Zajednici etažnih vlasnika", rekao je za BUKU Dragan Risojević, šef tima za komunikaciju Gradske uprave.