<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

HAOS ZBOG AMBASADE U JERUSALIMU: 12 Palestinaca ubijeno, 500 ozlijeđeno, desetine hiljada na protestima...

Svijet

Američki predsjednik Donald Trump u decembru je priznao Jerusalim kao glavni grad Izraela, a danas će njegova administracija službeno otvoriti novu ambsadu u tom gradu.

14. maj 2018, 12:00

Veliki protesti na granici Gaze i Izraela, ubijeno 12 Palestinaca

Novi protesti na palestinsko-izraelskoj granici izbili su uoči inauguracije američke ambasade, javlja AFP. Uskoro su počeli pristizati i izvještaji o mrtvima National iz Ujedinjenih Arapskih Emirata prvo je javio da je u protestima ubijen jedan Palestinac, zatim su ruski RT i izraelski Jerusalem Post javili o dvojici ubijenih na granici Gaze i Izraela. Njemačka dpa potom je javila da je čak sedam demonstranata ubijeno, pozivajući se na ministarstvo zdravlja u Gazi. Među njima je i 14-godišnji dječak. AFP je potom broj poginulih podigao na 10, a NBC nakon toga na 12.

Twitter stranica Conflict News prenosi procjenu Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) da je nekih 10 hiljada Palestinaca okupljeno na 10 različitih lokacija na granici, protestujući protiv otvaranja američke ambasade. Objavila je i snimku izraelskog drona koji zasipa demonstante suzavcem.

Dok Trumpova administracija tvrdi da će otvaranje ambasade dovesti do veće stabilnosti u regiji, kritičari se boje upravo suprotnog: Palestinci, koji također traže Jerusalim, ili barem njegov istočni dio, za budući glavni grad svoje države, pokrenuli su masovne prosvjede odmah nakon Trumpove odluke.

Palestinski protesti  nastavili su se i u martu i aprilu, povodom godišnjice palestinskog progona, a izraelska vojska odgovorila je na njih nasilno, pri čemu je ranila na stotine i ubila na desetke nenaoružanih demonstranata, kao i dvojicu novinara.