<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Ubijena 52 Palestinca, 2400 ozlijeđenih

Palestina

SAD je danas službeno otvorile novu Ambasadu u Jeruzalemu, priznajući tako taj grad za izraelsku prijestolnicu. Palestinci su zbog tog čina masovno protestvovali na granici s Izraelom, a izraelska vojska odgovorila je otvorivši vatru na njih.

14. maj 2018, 12:00

Otvaranjem veleposlanstva se ostvarilo najspornije vanjskopolitičko obećanje predsjednika Donalda Trumpa, unatoč međunarodnom protivljenju i palestinskom gnjevu. Na svečanosti otvaranja veleposlanstva, izraelski premijer Benjamin Netanyahu zahvalio je Trumpu "na hrabrosti da ispuni svoja obećanja".

"Ovo je velik dan. Velik dan za Jeruzalem. Velik dan za državu Izrael. Dan koji će biti upisan u naše nacionalno sjećanje budućih naraštaja", rekao je Netanyahu. "U Jeruzalemu smo i ovdje smo da bi tu i ostali", dodao je. Netanyahu je završio govor nazivajući Jeruzalem "vječnom i nedjeljivom izraelskom prijestolnicom".
Jared Kushner, zet i viši savjetnik Donalda Trumpa za Bliski istok, rekao je na ceremoniji da je SAD pokazao svijetu kako mu se može vjerovati. "Kada predsjednik Trump nešto obeća, onda to i ispuni", kazao je Kushner. "Danas pokazuje američko vodstvo. Preseljenjem našeg veleposlanstva u Jeruzalem još jednom smo pokazali svijetu da se SAD-u može vjerovati", dodao je.
Palestinci, pak, sutra obilježavaju Nakbu (arapski: katastrofa) jer su prije 70 godina stotine tisuća pripadnika ovog naroda izbjegle ili protjerane iz svojih domova u današnjem Izraelu.
Index.hr