<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Objavljeni najnoviji podaci o broju ubijenih i ranjenih Palestinaca, Trump okrivljuje Hamas

Svijet

Palestinsko Ministarstvo zdravstva objavilo je nove podatke: 55 Palestinaca poginulo je u današnjim protestima na granici Gaze i izraela, a više od 2700 je ozlijeđeno.

14. maj 2018, 12:00

Ovo je najveći broj stradavanja u jednom danu otkako su krenuli protesti 30. marta ove godine.

Iz Bijele kuće stiglo je i službeno saopštenje. Prema napisanom, za smrt Palestinaca na granici Izraela i Gaze kriv je Hamas. "Odgovornost za ove tragične smrti snosi Hamas", kazao je zamjenik portparola Raj Shah. "Hamas je namjerno isprovocirao izraelski odgovor", dodao je Shah. "Kao što je to već državni tajnik Mike Pompeo izjavio - Izrael se ima pravo braniti", nastavio je Shah.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres izjavio je da je "duboko uznemiren" zbog nasilja koje se dogodilo na granici Gaze i Izraela.

U službenoj izjavi navodi kako je duboko uznemiren zbog velike eskalacije nasilja na okupiranom palestinskom teritoriju, kao i zbog velikog broja ubijenih i ozlijeđenih Palestinaca. "Izraelske sigurnosne snage moraju se maksimalno suzdržavati u korištenju otvorene vatre. Hamas i vođe protesta imaju odgovornost spriječiti daljnje provokacije i nasilje. Uz velike napetosti i prosvjede, koji se očekuju u narednim danima, neophodna je krajnja suzdržanost kako bi se izbjegao daljnji gubitak života civila, posebno djece. Bolnice su javile da su pri kraju sa zalihama lijekova, medicinskom opremom i materijalima te je potrebno hitno finansiranje humanitarne pomoći i lakši pristup zdravstvenoj njezi. Neprekidno nasilje koje se događa ukazuje na potrebu političkog rješavanja problema", stoji u Guterresovoj izjavi. Napominje i kako nema dobrog rješenja za Palestinu i Izrael te da oni moraju živjeti u miru s glavnim gradom Jeruzalemom.

Podsjetimo, SAD su danas službeno otvorile novu ambasadu u Jerusalimu, priznajući tako taj grad za izraelsku prijestolnicu. Palestinci su zbog tog čina masovno protestovali na granici s Izraelom, a izraelska vojska odgovorila je otvorivši vatru na njih.