Republika Srpska ne može da nađe posao za 13 doktora nauka i 75 magistara (FOTO)

Statistika

Republika Srpska ne može da nađe posao za 13 doktora nauka i 75 magistara (FOTO)

Piše: Elvir Padalović

Zaključno sa aprilom 2018. godine u Republici Srspkoj bilo je 13 nezaposlenih doktora nauka. Najveći broj dolazi iz Banjaluke, njih 4, zatim iz Trebinja 3, Bijeljine i Doboja po 2, dok je u Istočnom Sarajevu i Prijedoru po jedan nezaposleni doktor nauka, saznaje BUKA.

Zanimljivo je napomenuti da je od 13 doktora nauka, čak 7 žena, pokazuju podaci zavoda za statistiku RS.Prema istim podacima, čak 75 nezaposlenih magistara je evidentirano na zavodu za zapošljavanje, od kojih je najveći broj iz Banjaluke (36)

 Blizu 12 hiljada nezaposlenih sa Visokom stručnom spremom je nezaposleno u Republici Srpskoj (11955).

 33685 lica sa srednjom stručnom spremom je nezaposleno u Republici Srpskoj, od tog broja 8839 dolazi iz Banjaluke. Najviše je nezaposlenih KV radnika, pa ih je tako 37.139 bez posla, dok ih sa srednjom stručnom spremom ima 33.685

 

 


Poražavajući su podaci kada je riječ o nezaposlenosti mladih. U Republici Srpskoj do 35 godina starosti je nezaposleno 36,8%, odnosno 40628 lica.


 

Komentari na tekst (2)
Objavljeno:
Nazalost ima tu i hiperprodukcije diploma i hibridnih univerziteta i doktoranata te mastera raznih zvanja a bez znanja. Oni koji su vrsni sami ce si naci posla i trebace onima koji zele kvalitetnog radnika i cijene rad. Uhljebi su napravili poremecaj vrijednosti. A i ljudski resursi su jedoni izvozni kapital ove zemlje pardon entiteta,s obzirom na statistike u tekstu.
Objavljeno:
Zar se stvarno neko cudi sto je na biroima toliko ljudi sa visokom spremom? Svake godine nekoliko hiljada diplomira na fakultetima a mnogi zavrsavaju fakultete i dobijaju diplome sa kojima nemaju nikakve sanse za zaposlenje. Stotine i hiljade menadjera,pravnika,profesora razredne nastave i drugih jednostavno nema sansu da se zaposli. Izgleda da se jos mnogi vode onom socijalistickkm floskulom zavrsi fakultet imaces dobru platu a raditi.malo. E nema vise....
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.