Merkel: Sačuvati sporazum i razgovarati s Iranom

MERKEL

Merkel: Sačuvati sporazum i razgovarati s Iranom

Piše: FENA

Najbolji način za rješavanje zabrinutosti međunarodne zajednice zbog uloge Irana na Bliskom istoku i njegovog programa balističkih projektila je u okviru postojećeg sporazuma, izjavila je njemačka kancelarka Angela Merkel.

Merkel je to rekla uprkos povlačenju SAD iz sporazuma koji je potpisan 2015. godine.

- Pitanje je da li možete bolje razgovarati ako ukinete sporazum ili ako ostanete u njemu. Mi smatramo da je ovo drugo bolje – rekla je Merkel, prenosi agencija Reuters. 

Evropske sile žele sačuvati sporazum koji su SAD odbacile i ponvo nametnule sankcije, ali su priznale da ne mogu u potpunosti pružiti garancije koje Teheran traži kako bi ostao pri ugovoru.

- Uprkos svim teškoćama, transatlanski odnosi ostaju ključni, Ali, oni moraju imati mehanizam za prevazilaženje razlika i drukčijih mišljenja – poručila je njemačka kancelarka u Bundestagu.

Komentari na tekst (0)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.