<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Objavljene dugoročna prognoza za ljeto

Desk

AccuWeather je objavio veliku ljetnu prognozu za područje cijele Evrope. U nastavku pročitajte koje zemlje očekuju paklene vrućine, a kojima prijete snažne oluje.

17. maj 2018, 12:00

Veći dio Evrope može očekivati sušnije ljeto od prosjeka, ali južni dijelovi Italije i Balkana bit će pogođeni učestalim grmljavinskim nevremenom.

Uz mogućnost čestog nevremena, najveća opasnost će biti poplave. Područja poput Rima, Napulja, Tirane i Sofije bit će pogođena velikim nevremenom koji može izazvati poplave opasne po život, upozorava AccuWeather.

Na ovim će područjima duži vremenski period padati obilna kiša koja će trajati danima.

Suša će ovog ljeta biti veliki problem za područja od Ukrajine pa sve do sjevernog Balkana. Nakon kišovitog marta, uslijedio je sušni aprl i takvo bi se vrijeme trebalo nastaviti i tokom većeg dijela ljeta.

"Ozbiljna suša nakon hladnog februara i početka marta mogla bi dovesti do velikih šteta na poljoprivrednim površinama", upozorava AccuWeather.

U nekim dijelovima Balkana i Ukrajine moglo bi doći i do nestašice pitke vode. AccuWeather napominje da se i u ovom području očekuju valovi vrućine, iako oni neće biti izraženi kao prošlog ljeta.