<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Čovjek koji je spasao preko dva miliona ljudskih života

Džejms Herison

Džejms Herison iz Australije probudio se posle teške operacije. Lekari su mu otklonili jedno plućno krilo i u bolnici je proveo tri meseca. Tokom ovog teškog perioda, Herison je shvatio da je živ zahvaljujući ogromnoj količini tuđe krvi koju je primio transfuzijom. Tada, zakleo se sebi da će i sam postati donor.

17. maj 2018, 12:00

Kako su tadašnji australijski zakoni zahtevali da donori budu punoletni, morao je da sačeka još četiri godine. Ali je ispunio svoje obećanje. I redovnim davanjem krvi tokom 60 godina, spasao je milione života, prema proceni australijskog Crvenog krsta.

Ubrzo nakon što je postao donor, lekari su mu rekli da bi njegova krv mogla da reši veliki i smrtonosan problem.

- U Australiji, sve do 1967. godine, hiljade beba godišnje je umiralo, a lekari nisu mogli da utvrde razlog. To je bilo užasno - priča Džema Falkenmajer iz Crvenog krsta Australije za CNN i dodaje:

- Žene su masovno gubile trudnoće, a bebe su često rađane sa oštećenjem mozga.

Sada znamo da je problem zapravo bio hemolitička bolest novorođenčadi, odnosno rezus inkompatibilnost (kada je majka Rh negativna, a beba Rh pozitivna), stanje gde krv trudnice počinje da napada krvne ćelije njenog nerođenog deteta. Lekari su otkrili da Herison ima retka antitela u krvi i zajedničkim snagama otkrili su injekciju nazvanu Anti-D.

Niko nije mogao tačno da utvrdi zbog čega Herison ima tako posebnu krv, jedino što su zaključili jeste da bi moglo da ima neke veze sa transfuzijama koje je primio kao 14-godišnjak. Osim njega, još svega pedesetak ljudi u Australiji ima antitela.

- Svaka kesa krvi je dragocena, ali je Džejmsova zapravo neprocenjiva. Svaka injekcija Anti-D koja je napravljena u ovoj zemlji dolazi iz Džejmsove krvi. A kako je čak 17% žena u Australiji u riziku od ovog problema, Džejms je spasao mnogo života. Oko 2.4 miliona, da budemo precizni! - kažu u Crvenom krstu o ovom heroju, koga nazivaju i "Čovek sa zlatnom rukom", jer je do sada dao 1.173 donacije krvne plazme - 1.163 iz desne i 10 iz leve ruke.

- Ne volim kada mi kažu da sam heroj zbog toga. To je jednostavno nešto što ja radim. To je moj talenat, verovatno jedini talenat koji imam, umem jedino da budem donor krvi - rekao je Herison za CNN i dodao:

- Tražili su mi da budem pokusni kunić i to sam sa zadovoljstvom prihvatio. Radio bih to još uvek, samo kada bi mi dozvolili.

Džejms je prešao starosni limit za donora, pa je poslednji put dao krv prošlog petka i za svoje doprinose dobio je Medalju australijskog reda.

.

\n","provider":"YouTube","url":"https://youtu.be/9zI1wcge16Y"}}" style="margin: 0px; padding: 0px; border: none; outline: none; list-style-type: none; text-align: center;">

Izvor: Noizz.rs