<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Evropska noć muzeja: U subotu bogat program u Muzeju savremene umjetnosti RS i Muzeju RS

BANJALUKA

U Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske danas je održana konferencija za medije povodom Evropske noći muzeja koja će se u MSURS obilježiti 19. maja 2018. godine.

17. maj 2018, 12:00

Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske pridružio se 2006. godine, kao prva muzejska institucija iz BiH, a na poziv Ministarstva kulture i informacija Republike Francuske. Program Noći Muzeja u organizaciji MSURS-a još od 2006. godine podrazumijeva bogat i vizuelni i muzički program koji se odvija u prostoru muzeja kao i na platou ispred same zgrade Muzeja.

Sarita Vujković, direktorica MSURS predstavila je koncept kao i vizuelni identitet ovogodišnje trinaeste po redu Evropske noći muzeja.

Aleksandra Vagner, šefica Kancelarije EU u Banjaluci istakla je važnost i značaj ove manifestacije kao i da je u fokusu ovogodišnje Noći muzeja izložba PUNKTUMI -Zbirka inostrane umjetnosti MSURS.

Zbirka inostrane umjetnosti MSURS obuhvata više od 360 umjetničkih djela, a za ovu priliku izabarano je 100 djela 80 autora iz 17 evropskih zemalja (Austrije, Belgije, Bugarske, Velike Britanije, Gruzije, Italije, Irske, Mađarske, Norveške, Njemačke, Poljske, Rusije, Turske, Francuske, Češke, Švajcarske i Španije.

Ovom izložbom Muzej u saradnji sa Evropskom unijom u Bosni i Hercegovini obilježava i Evropsku godinu kulturnog nasljeđa koja se održava pod sloganom „Naša baština – gdje se prošlost sreće sa budućnošću“, slaveći bogatu i raznovrsnu kulturnu baštinu Evrope.

Tanja Đaković, pomoćnica ministra prosvjete i kulture Republike Srpske istakla je podršku ministarstva ovoj značajnoj manifestaciji kojom se muzej pridružuje porodici od preko 2000 evropskih muzeja, koji obilježavaju i Međunarodni dan i Evropsku Noć muzeja. Osim Banjaluke, Evropsku noć muzeja obilježiće i muzeji i galerije u Trebinju, Bjeljini, Foči i Srebrenici.

Jelena Maksivoć, portparol kompanije M:TEL čija podrška nije ni ove godine izostala naglasila je da je kompanija M:TEL vjeran prijatelj ove manifestacije koja ima i kulturni i društveni značaj i predstavila M: TEL-ov interaktivni kutak koje će biti realizovan u subotu u muzeju

Evropska Noć muzeja se organizuje pod pokroviteljstvom Vijeća Evrope i UNESCO-a, a vezana je za Međunarodni dan muzeja (18. maj), koji je ustanovljen od strane ICOM-a i svake godine fokusiran na različitu muzejsku temu.

Ovogodišnja teme Međunarodnog dana muzeja je "Hiper-povezani muzeji: novi pristupi, nova publika".

Kao i svake godine manifestacija će imati imuzički dio programa koji je predviđen da se održava na platou ispred Muzeja. Muzički dio program započinjemo nastupom banjalučkog dječijeg hora MaMa Voks (MaMa VOX), zatim di-džej setom, a od 22 časa prvi put na ovim prostorima ugostićemo izuzetno popularan i aktuelan bend Niplpipl (Nipplepeople).

Ova elektropop grupa osnovana je 2008. godine, a čini je tajanstveni maskirani dvojac, koji je u regionalnom smislu obilježio 2017. godinu, a 2018 započeo rasprodatim koncertom u Zagrebačkoj Tvornici. Ove godine obilježavaju 10 godina postojanja, a prvi koncert u Banjaluci će realizovati upravo na poziv Muzeja.

Imajući u vidu temu ovogodišnje Noći muzeja"Hiper-povezani muzeji: novi pristupi, nova publika"(Pojam hiper-povezanosti nastao je 2001. godine a označava mnogostruke oblike današnjih komunikacija, od privatne, preko telefona i mobilne telefonije do brojnih mogućnosti koje pruža Internet, a među kojima su sve popularnije razne društvene mreže.

Predložena tema potiče muzeje da u središte pozornosti stave ovu složenost međusobnih veza, od onih najnovijih, koje zavise o novim tehnološkim mogućnostima, omogućavaju globalnu povezanost i koje tek otkrivamo, pa do onih ostvarenih na „tradicionalne“ načine u lokalnoj zajednici) osmislili smo i zanimljiv interaktivan program u muzeju, gdje će posjetioci zahvaljujući kompaniji m:tel – prijateljima Muzeja imati mogućnost da zavire u svijet virtuelne realnosti uz VR PS4, ali i da izrade svoje portrete sa pozadinama najznačajnijih slika postavke Punktumi u foto-kabini.

Ovogodišnja manifestacija Evropska Noć muzeja u MSURS realizuje se uz podršku Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, Uneskovog regionalnog biroa za nauku i kulturu u Evropi, kompanije Coca Cola, Banjalučke pivare i Kompanije m:tel-prijatelja muzeja, kao i Grada Banja Luke i Ministarstva prosvjete i kulture RS.

MUZEJ RS

Povodom Međunarodnog dana, Evropske noći muzeja, u Muzeju Republike Srpske juče je održana konferencija za novinare, na kojoj se medijima i publici obratio direktor Muzeja RS Miladin Savić, realizatori i učesnici u programu manifestacije.

Direktor Muzeja Republike Srpske zahvalio se pokroviteljima i sponzorima manifestacije, te naglasio kako ovako veliki i značajni događaji u Muzeju ne bi mogli biti realizovani bez podrške društveno odgovornih organizacija i kompanija.

"Trinaestu "Noć Muzeja" u Muzeju RS tradicionalno obilježavamo raznolikim kulturnim programom koji će trajati od 18 do 22:30 časova. Tema ovogodišnje manifestacije je „Vino i srednji vijek“, a autorski tim je osmislio različite sadržaje prilagođene svim starosnim grupama. " - direktor Muzeja RS Miladin Savić.

Koordinator Noći muzeja Nataša Kovačević, obratila se predstavnicima medija prezentujući program manifestacije: "Prvi dio programa namijenjen je djeci i obuhvata kreativno-edukativne radionice: „Postani i ti vitez“, koju će voditi Kozarački vitezovi i banjalučki srednjoškolci, „Noćni letači– šišmiši. Istine i zablude “ i „Noćni letači – sove. Istine i zablude“ koje su pripremili ekolozi i biolozi Društva za istraživanje i zaštitu biodiverziteta", a ovaj dječiji dio programa će sdržati i plesne i dramske školske sekcije te nastupi viteške tematike. Specijalni dio programa su Izložba haljina iz kolekcije „Kneginja“ (Melanija Studio), te "Vivia - čarobna radionica iznenađenja" za djecu."
"U drugom dijelu programa, posjetioci će imati priliku da uživaju u dobrim zvucima gudačkog kvarteta- Palladio string quartet te u nastupu Gradskog tamburaškog orkestra iz Banja Luke. Predstaviće se i studenti Dramskog odsjeka sa Akademije umjetnosti Univerziteta u Banja Luci, a potom će svečano biti otvorena izloža „Priča o vinu“. - dodala je autor izložbe Nataša Kovačević, viši kustos biolog, koordinator Noći muzeja.