<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Mektić: Hapsite!

Desk

Ovo je za mene jedna vrsta ozbiljnog državnog puča ili udara, da policijski komesar jednog kantona donese odluku da državne institucije ne mogu izvršavati ustavom propisane nadležnosti. To je udar na ustavno-pravni poredak države, izjavio je za N1 ministar sigurnosti BiH, Dragan Mektić.

18. maj 2018, 12:00

Mektića je, kako je priznao, uznemirila vijest da su migranti, koji su jutros napustili Sarajevo, vraćeni iz Konjica na područje Kantona Sarajevo. Ministar je ovaj potez MUP-a HNK okarakterisao kao "jednu vrstu državnog udara".

"Ovo je za mene jedna vrsta ozbiljnog državnog puča ili udara, da policijski komesar jednog kantona donese odluku da državne institucije ne mogu izvršavati ustavom propisane nadležnosti. To je udar na ustavno-pravni poredak države. Ovdje su institucije radile u skladu sa Ustavom i nikakav komesar, niti bilo koja osoba, nema pravo da spriječi da se izvršavaju zakonom propisane obaveze državnih institucija", zaključio je za N1.

Mektić je otkrio kako je izdao naredbu SIPA-i da u vezi sa ovim događajima obavijesti državno Tužilaštvo.

"Naredio sam SIPA-i da odmah obavijesti Tužilaštvo da su službenici Službe za odnose sa strancima, i drugi službenici, presretnuti od specijalne policije MUP-a HNK koja je pod prijetnjom oružja tražili od njih da se vrate nazad. Rekao sam da pod hitno mora reagovati Tužilaštvo i da se uhapsi onaj koji je spriječio da državne institucije da rade svoj posao", kazao je ministar sigurnosti BiH za N1.

Ostatak pročitajte na portalu N1