<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Kebra – Obojeni program za BUKU: Nikad nismo žudili da budemo svjetska atrakcija

Intervju

Obojeni program je nastao sredinom osamdesetih godina u Novom Sadu, a svoj zvuk su gradili na bendovima panka i post panka.

22. maj 2018, 12:00

Popularnost su stekli devedesetih godina, a njihov spot za pjesmu Kočnice je prvi veći hit s ovih prostora koji se prikazivao na popularnom MTV-u. Obojeni program će ovog ljeta gostovati na OK festu na Tjentištu, a povodom ovog koncerta razgovarali smo s frontmenom benda Kebrom. 

Ovog ljeta svirate na OK festu, koji se održava na Tjentištu. Da li ste se čuli prije za ovaj festival i vaše mišljenje o takvim festivalima?

Čuli smo za OK fest, od drugih bendova, prijatelja, i uglavnom je pohvalna priča. Verujem da je tako.A naše mišljenje o takvim festivalima je, naravno, pozitivno. Puna podrška.

Mislite li da su rok festivali zaslužni za očuvanje rok kulture i muzike?


U nekom smislu da, a u nekom drugom smislu i ne baš.

Šta za vas znači Tjentište i Sutjeska? Da li vas na nešto asocira sve to: bratstvo i jedinstvo, Juga, ekskurzije, neka nostalgija i slično?


Ima i toga sigurno. Ne previše, ali ima.

Vaš bend je bio najpopularniji u vrijeme kada je rokenrol scena bila prepuna kvalitetnih rok grupa. Gdje su danas ta vremena?


Popularnost i vreme su veoma relativna stvar. Mislim da i danas ima vrlo kvalitetnih rok grupa. Možda im se pridaje manja pažnja, ali evidentno da dobre grupe i dalje postoje i to je dobro.

Nastali ste osamdesetih, ali popularnost ste stekli u devedesetim. Kako tumačite činjenicu da je u tim, kako kažu, najtežim vremenima u Srbiji zapravo cvjetao rokenrol, jer u to vrijeme se pojavilo novih bendova više nego ikada?


Da, to je interesantno, ali zašto je to bilo baš tako, to stvarno ne znam. Splet raznih okolnosti.

Pogotovo se iz Vojvodine širio taj ogromni rok talas, da ne nabrajamo bendove koji su svirali ne samo iz Novoga Sada. Tu su Džukele, Oružjem protivu otmičara, Goblini, Ritam nereda i da ne nabrajam. Odakle sva ta energija iz područja za koje se misli da je sve nekako mirno i da je svima ravno do mora?


Spolja Vojvodina izgleda prilično letargično, iznutra onako, ima svetlih trenutaka.

Šta se promijenilo na rok sceni u ovih posljednjih dvadeset i pet godina? Zašto nema novih bendova ravnih onima iz devedesetih?


Mislim da ima novih bendova, a promena je to što se pojavio internet i cela priča oko muzike se promenila.

Vi ste radili intenzivno, pa malo pauzirali. Da li je vremenom dolazilo do zasićenja? Da li ste ikada htjeli da se manete muzičke karijere?


Mi kao bend nismo pauzirali, možda jedno vreme koncertno, ali smo stalno radili. Prosto bend nisu samo koncerti. A pošto postojimo dosta dugo, naravno da je bilo i trenutaka kada smo mislili da je dosta, pa bi opet nastavili.

Koliko je zapravo rokenrol život naporan i da li je uopšte naporan?


Kako se uzme.U suštini, ako se baviš nečim što voliš, onda je sve nekako lakše. Razne stvari prate taj naš život, ali tako je to svakome i u svemu čime se ljudi bave. Ne vidim da je u rokenrolu nešto drugačije od bilo čega drugog.

Da li za vas rokenrol predstavlja profesiju, posao ili život?

Jedan vrlo bitan deo života.

Vaš veliki hit iz devedesetih jeste pjesma "Kočnice". Koliko je bitno u životu imati taj neki osjećaj da nekada treba i zakočiti?


Zavisi od situacije, pa i samih ljudi, ali nije loše imati to negde u glavi.


Da li je umjerenost tvoja vrlina ili si od onih koji su neumjereni, koji žive "odmah i sad"?


Umerenost, ali nisam siguran da li je to vrlina ili mana.

Obojeni program je među prvim bendovima s ovih prostora koji se "probio" na respektabilni MTV. Da li ste imali šanse da započnete inostranu karijeru i zašto Obojeni program nije iskoristio priliku da postane svjetska atrakcija?


Ne verujem da je to bila neka prevelika šansa, a čak da je i bila,nas kao bend ne bi interesovalo da budemo neka svetska atrakcija, prosto ne razmišljamo u tom smeru.

Vaš bend je po mnogo čemu originalan, a jedan od segmenata jeste i vaše pjevanje, glas i tekstovi koji gotovo nikada nisu u rimi. Da li je to spontani ili namjerni izričaj, ko vam je pjesnički uzor?


Ne bih ja taj pesnički deo izdvajao iz muzičkog. Prosto je to sve zajedno neka celina, u tom kontekstu nemam nekih pesničkih uzora.

Vi nikada niste trčali za komercijalom. Da li vas je to koštalo veće popularnosti i kajete li se što niste postali bend poput Brejkersa, Orgazma i sličnih bendova?


Ne verujem da je bilo koji rok bend nešto trčao za komercijalom. Zna se šta je na ovim prostorima komercijalno.

Koji bend je najviše uticao na zvuk Obojenog programa?


Teško je izdvojiti jedan bend, postoje tu razni uticaji, svako od nas u bendu sluša sličnu, ali ipak različitu muziku.

Možda je nekome promaklo, ali mene nekada na stejdžu podsjećate na Morisona. Koliko je ta muzika i takvi muzičari uticali na vaš muzički izričaj i način življenja?


Ok je Morison. Mi smo bend koji je rastao na panku i novom talasu, ali dobro smo naslušani starije rok i bluz muzike, tako da je i ta starija muzika bitno uticala na nas.

Čime bi se bavili da niste muzičar?


Kada se ne bavim muzikom, uglavnom crtam, a ponekad nešto i pišem.

Da li se danas može živjeti or rok muzike ili je uvijek potreban i neki dodatni posao, pa makar bili i član popularnog benda kao što je vaš?


Može se živeti od muzike, ali dosta skromno. Za svaki slučaj, još neki posao nije na odmet, toliko o toj komercijali u rok muzici.

Da li bi preporučili mladima da se bave rokenrolom?


Naravno, ako imaju svoj stav.

Planovi Obojenog programa?


Nove pesme, koncerti.

Imate li nešto za poručiti našim čitaocima?


Neka slušaju dobru muziku, šta god to značilo.



Razgovarao Ernest Bučinski