<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Švedska: Kako postupati u slučaju krize ili rata

Švedska

Švedska će idući tjedan u gotovo pet milijuna domaćinstava početi slati brošuru o tome kako postupati u slučaju krize ili rata.

23. maj 2018, 12:00

U toj skandinavskoj zemlji 28. svibnja počinje tjedan pripravnosti na izvanredna stanja koji će biti obilježen slanjem brošure "Dođe li do krize ili rata" na adrese 4,8 milijuna kućanstava, objavila je švedska agencija civilne zaštite. Brošura ima 20 stranica.

"Svrha ove knjižice bolja je priprema za posljedice svega od ozbiljnih nesreća, iznimnih vremenskih nepogoda, IT napada i vojnih sukoba", kaže se na njezinoj prvoj stranici.

Šveđane se na ovaj način upozorava da u takvim situacijama može doći do nestašice hrane, lijekova, goriva i ogrjeva. Zobeno mlijeko, konzerve bolognese umaka i okruglice od lososa, tortille te sardine navode se kao primjer namirnica koje treba unaprijed pohraniti.

Građane se podsjeća i kako zvuče sirene za slučaj zračne i drugih opasnosti. Objašnjava im se i kako prepoznati lažne vijesti.

Švedska je prvu sličnu publikaciju objavila 1943. u vrijeme Drugog svjetskog rata, a posljednju 1961. godine.

"Iako je Švedska sigurnija od mnogih drugih zemalja, postoje prijetnje našoj sigurnosti i neovisnosti. Ako ste spremni, pridonosite mogućnosti zemlje da odgovori na velike nevolje", navodi se u brošuri.

Nije objavljeno tko Švedskoj prijeti, ali tamošnje vlasti zabrinjava jačanje ruske moći i gomilanje njezinih vojnih snaga na baltičkoj granici.

Službeno neutralna, Švedska nije ratovala više od 200 godina. Šveđani su zadnji put zaratili sa susjedima Norvežanima 1814.