<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Seul razmatra kontakte s Pyongyangom radi nastavka međukorejskih razgovora

SEUL

Južna Koreja razmatra kontakte sa Sjeverom radi nastavka međukorejskih razgovora na visokom nivou, koji su prekinuti zbog zajedničkih vojnih vježbi Juga i SAD-a, javila je u četvrtak novinska agencija Yonhap, pozivajući se na južnokorejsku predsjedničku Plavu kuću.

24. maj 2018, 12:00

Neimenovani zvaničnik Plave kuće izjavio je lokalnim novinarima da, iako južnokorejska strana tek treba ponuditi drugi datum za međukorejski dijalog, može još jednom kontaktirati Sjever radi ponovnog zakazivanja otkazanih razgovora na visokom nivou.

Seul i Pyongyang usaglasili su se oko razgovora na visokom nivou prošle sedmice, ali ih je Sjever otkazao pozivajući se na zajedničke vojne vježbe Južne Koreje i SAD-a. 

U zrakoplovnim vježbama mobilizirano je stotinjak aviona, među kojima i osam "nevidljivih" boraca F-22 Raptor. Borbeni avion koji izbjegava radare koristi se za tajne napade neprijateljskih ciljeva.

Južna Koreja tvrdi da su zajedničke redovne godišnje vojne vježbe defanzivne po prirodi, dok ih Sjever naziva probom za invaziju s Juga.

Tokom sastanka u Washingtonu s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, južnokorejski predsjednik Moon Jae-in izjavio je kako očekuje nastavak međukorejskih razgovora nakon okončanja vojne vježbe 25. maja. 

Po pitanju telefonskog razgovora između Moona i Kima putem vruće linije, zvaničnik Plave kuće je izjavio da ništa još nije odlučeno kada će razgovor biti obavljen.

Vruća linija između Moona i Kima uspostavljena je nekoliko dana uoči samita dvojice čelnika u pograničnom selu Panmunjom 27. aprila.

Moon i Kim dogovorili su se da otvoreno razgovaraju o spornim temama putem vruće linije kada to bude neophodno, ali prvi takav kontakt još nije realiziran, prenosi Xinhua.