<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Da li je ovo konačno: MH17 ipak su oborili Rusi

KONAČNO

Projektil koji je oborio malezijski avion sa leta MH17 iznad Ukrajine, 2014. kada je poginulo 298 ljudi, ispalila je Rusija, navode istražioci.

24. maj 2018, 12:00

Projektil je, prema najnovijim informacijama međunarodnog istražnog tima, koje su svi svetski mediji preneli kao hitnu, pripadao je ruskim vojnim snagama stacioniranim u Kursku, a ispalila ga je 53. protivvazdušna brigada.

Ta informacija prezentovana je danas, a ističe se i da je rezultat višegodišnje istrage. Istražni tim predvodio je Holanđanin Vilbert Paulisen, rekao je da je avion oboren raketom tipa BUK, ispaljenom sa teritorije Ukrajine koja je bila pod kontrolom pobunjenika.

Iako Rusi sve vreme negiraju da je projektil koji je ispaljen na malezijski avion njihov, danas ih je demantovao Pauliden koji je rekao da je istraga došla do podataka da su sva vozila koja su prevozila pomenuti projektil pripadala ruskim oružanim snagama.

BBC podseća da se istraga o obaranju MH17 vodi već četiri godine i da je u tu svrhu i formiran Zajednički istražni tim, u čijem sastavu su stručnjaci iz Holandija, Australije, Belgije, Malezije i Ukrajine.

Misterija zvana ko je oborio malezijski avion?

17. jula 2014. boing 777 poleteo je iz Amsterdama prema malezijskom glavnom gradu Kuala Lumpuru. Avion se iznenada srušio i pri tome su poginuli svi putnici i članovi posade. Njih 298. Ova se nesreća dogodila samo nekoliko meseci nakon misterioznog nestanka još jednog malezijskog aviona - MH370.

Međutim, te 2014. situacija u Ukrajini bila je sve samo ne jednostavna. Ukrajinska vlada i proruski pobunjenici bili su u velikom oružanom sukobu. Nakon 15 meseci istrage, holandska bezbednosna služba objavila je da je jedna raketa zemlja-vazduh, marke BUK, ruske proizvodnje pogodila avion.

Odmah se pretpostavilo da su je ispalili ruski vojnici ili proruski pobunjenici, pogrešno misleći da se radi o ukrajinskom borbenom avionu. No, Rusi su odmah ponudili svoje objašnjenje, tačnije više objašnjenja.

Četiri dana nakon nesreće, ruski generali su optužili ukrajinsku stranu da je namerno skrenula let MH17 s kursa u ratnu zonu. Ukazali su i na to da su se na ruskom radaru videli obrisi ukrajinskog borbenog aviona suhoj-25 opremljenog projektilima.

I dok se teorija da je MH17 oborio borbeni avion širila po internetu, slobodni novinar iz Berlina Bili Siks bacio se u istraživanje. Proveo je šest meseci u Ukrajini i intervjuisao više od stotinu ljudi. On misli da je avion pogođen dva puta: jednom projektilom zemlja-vezduh, a drugi put topovskim projektilom.

Prvi fotograf koji se pojavio na mestu događaja Oleg Vitulkin, inače član proruske milicije, odbacuje optužbe zapadnih zemalja i kaže da bi projektil sa zemlje sigurno neko video.

Međutim, zapadni vojni analitičari izrugali su se tvrdnji ruskog ministra odbrane da je ukrajinski vojni avion srušio MH17. Novinarka “Raša tudej”pronašla je mnogo svedoka koji kažu da su videli oba aviona. Uz pomoć ruskih vojnih snaga, čak je priredila i eksperiment te demonstrirala da suhoj-25 može da leti na velikoj visini.

Kasnije se ispostavilo da bi suhoj-25 mogao postići tu visinu samo ako bi odbacio sve svoje naoružanje. Osim toga, boing 777 brži je od suhoja-25 pa ni s te strane teorija ne drži vodu.

Četiri meseca nakon nesreće najpopularnija ruska televizija objavila je satelitski snimak na kom se, navodno, vidi vrlo moćni avion MiG-29 i to baš u trenutku kad ispaljuje projektil u putnički avion. Međutim, tu teoriju je opovrgao Eliot Higins, koji je dokazao da je na slici zapravo suhoj-27, avion koji proizvodi fabrika Suhoj, ista ona koja proizvodi i suhoj-25.

Nedugo zatim pojavila se nova teorija o avionu suhoj-25 koji je navodno oborio putnički avion. Ruske novine "Komsomolska pravda" navodno su našle pilota, kapetana Vladislava Vološina, koji je lično nadgledao ukrcavanje projektila vazduh-vazduh u Su-25.

Taj je čovek kasnije zaista i pronađen, no rekao je kako je bio vrlo uznemiren kad su ga gotovo optužili da je ulestvovao u rušenju putničkog aviona. On se kasnije ubio.

Pored toga pojavilo se mnogo teorija i o drugom tipu rakete koja je korišćena za obaranje aviona, a pojavile su se i brojne fotografije za koje se kasnije dokazalo da nisu verodostojne.

B 92