<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Lars von Trier u film koji je zgrozio publiku na Cannesu stavio fotku klanja iz Jasenovca

Film

U POSLJEDNJEM filmu Larsa Von Triera, The House That Jack Built, koji je premijerno prikazan na filmskom festivalu u Cannesu, i zbog kojeg je stotinu kritičara napustilo dvoranu, pojavljuje se i fotografija klanja iz Jasenovca.

25. maj 2018, 12:00

To je uočio direktor Jugoslovenske kinoteke i umjetnički direktor beogradskog FEST-a Jugoslav Pantelić, koji je u Cannesu pogledao von Trierov film te u intervjuu za Blic opisao scenu.

"Ta fotografija se poput mnogih drugih koje ilustriraju naratora koji govori o zlu u ljudima pojavljuje na sekundu", rekao je Pantelić. Riječ je o fotografiji koja se na Wikipediji može pronaći u tekstu Genocid u NDH, a potpisana je sa "Ustaški stražari ubijaju zatvorenike u logoru Jasenovac".

Kako je Lars von Trier došao na ideju na iskoristi baš tu fotografiju, nije poznato, no uklapa se u njegovo ostvarenje prepuno nasilja, koje je mnogima bilo previše.

"Fotografija se pojavljuje doslovno na blic, većina je i nije prepoznala, uz mnoge druge koje ilustriraju rat i zlo koje ratovi nose sa sobom. Među fotografijama je najviše slika Hitlera", kazao je Pantelić koji je u neformalnom razgovoru za srpske novine ocijenio kao loš.