<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Anketni odbor reagovao na Lukačeve prozivke

Desk

Iz Anketnog odbora, formiranog odlukom Narodne skupštine RS-a s ciljem sagledavanja svih relevantnih činjenica vezanih za slučaj stradanja Davida Dragičevića, pozvali su danas entitetskog ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača “da ne ometa njihov rad”.

27. maj 2018, 12:00

Navode da su iznenađeni jučerašnjim Lukačevim navodima u vezi s radom ovog odbora.

Podsjećaju da je Anketni odbor imenovan odlukom skupštinske većine i zvanično je počeo s radom nakon objave u ”Službenom glasniku RS-a” od 11. maja. U Anketni odbor su za predsjednika izabrani Branislav Borenović (PDP), za zamjenika predsjednika Drago Kalabić (SNSD) te za članove Nedeljko Glamočak (SDS), Milanko Mihajilica (SRS RS) i Goran Đorđić, nezavisni poslanik.

Rad Anketnog odbora potpuno je javan, a sve odluke su, kako je saopšteno, jednoglasno usvajane.

Na prvoj sjednici, nakon imenovanja, Anketni odbor donio je Poslovnik o radu, kojim je odlučeno da grupa ”Pravda za Davida” predloži u sastav ovog tijela dva svoja člana, koji učestvuju u radu i imaju sva prava iz Poslovnika, ali bez prava glasa.

-Dopisom od 18. maja obaviješteni smo da će u ime grupe 'Pravda za Davida' u radu Anketnog odbora učestvovati Borislav Radovanović i Ljiljana Tešanović. Naglašavamo, rad Anketnog odbora u potpunosti je javan i ove činjenice su bile poznate - kaže se u saopštenju iz entitetskog parlamenta.

Osim toga, na početku svake sjednice Anketnog odbora, na kojima su izjave dali predstavnici policije i tužilaštva, sve detalje su precizno navodili, uključujući i sastav i imena članova Anketnog odbora.

- Tako se desilo i na sjednici Anketnog odbora u petak, 25. maja, kada je izjavu dao ministar Dragan Lukač, koji nije reagovao na sastav Anketnog odbora, sve do trenutka kada je trebalo da odgovori na pitanja predstavnika grupe 'Pravda za Davida – stoji u saopštenju.

Nedopustivi su, smatraju, ovakvi navodi ministra Lukača na rad Anketnog odbora i pozivaju ga da poštuje Narodnu skupštinu RS-a i odluke tog najvišeg zakonodavnog tijela.

Lukač je jučer u otvorenom pismu naveo da je Anketni odbor zloupotrijebio povjerenje Narodne skupštine da provede istragu u vezi sa smrću Davida Dragičevića.

Istakao je da su u Anketni odbor angažovali Borislava Radovanovića, blogera protiv koga je podignuta i od suda potvrđena optužnica “za krivično djelo iz člana 169. stav 2. u vezi sa stavom 1”.

Smatra da toj osobi "ne bi ni u kom slučaju trebalo da bude dozvoljen pristup u prostor Narodne skupštine zbog navedenog krivičnog djela, te njegovog psihičkog statusa koji je već poznat”.

Lukač je odbio da odgovara na pitanja Radovanovića pred Anketnim odborom.