<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Šest poginulih i 30 nestalih tokom udara ciklona u Omanu

Svijet

Broj poginulih u Omanu, tokom udara ciklona "Mekun" koji je pogodio Arabijsko poluostrvo i izazvao obilne padavine u Omanu i Jemenu, porastao je na šest, saopćila je danas policija.

28. maj 2018, 12:00

Za najmanje 30 osoba se i dalje traga, prenosi AP.

Tri osobe, među kojima je i 12-godišnja djevojčica, poginule su u Omanu, a još dva tijela su pronađena na jemenskom ostrvu Sokotra, koje je najteže pogođeno olujom, saopćili su lokalni zvaničnici u obje zemlje. Za sada nema informacija o šestoj žrtvi.

Kako je policija Omana saopćila na Twitteru, djevojčica je poginula nakon što je usljed snažnog vjetra poletjela i udarila u zid.

U Salalahu, trećem po veličini gradu u Omanu, došlo je do nestanka struje, a jemenski zvaničnici prijavili su štetu na krajnjem istoku zemlje, duž granice s Omanom.

Više od 30 osoba i dalje se vodi kao nestalo u Sokotri, među kojima su državljani Jemena, Indije i Sudana, prenosi AP.

Veliki broj turista je uspio da izbjegne oluju u četvrtak uvečer prije nego što su aerodrom u Salalahu i luka zatvoreni.

Lokalne vlasti otvorile su škole za one čiji su domovi ugroženi, a na podovima učionica u školi Vest Salalah poređani su dušeci na kojima sada spava oko 600 ljudi, većinom radnika.

Indijska meteorološka služba upozorila je ranije da će vjetar puhati jačinom između 170 i 180 kilometara na sat, ali da može dostići i 200 kilometara na sat.

Opisali su ovaj ciklon kao "ekstremno opasan", a agencija navodi da su snažni cikloni rijetka pojava u Omanu.