<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

BAKIR POVEO, DODIK IZJEDNAČIO Predsjednik RS koristi i Putina i Vučića za svoju igru

Sastanak

Sastanak predsjednika RS Milorada Dodika sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom proteklog vikenda predstavlja samo dio izborne kampanje SNSD-a.

29. maj 2018, 12:00

 Kako tvrde stručnjaci, ovaj sastanak je imao za cilj korištenje propagandnog potencijala koji ima Putin u Republici Srpskoj, što pokazuju i teme o kojima se razgovaralo, ali i pokušaj Dodika da ruskog predsjednika dovede u Banjaluku pred izbore.

Prema riječima političkog analitičara iz Hrvatske Davora Gjenera ovaj put je Dodik izvukao samo političku korist koju će iskoristiti u svojoj kampanji.

"Mi vidimo da se na posljednjem sastanku između gospodina Dodika i predsjednika Putina nije radilo o Putinovom korištenju Dodikom, već o Dodikovom korištenju Putinom. Vi ste vidjeli da je u izjavi nakon sastanka u prvi plan stavljeno kopiranje Putinove prakse odnosa prema nevladinim organizacijama i slobodnim medijima i pozivu ruskim medijima da uđu u Republiku Srpsku. Dakle, u razdoblju pred izbore u BiH, Dodik koji je prošle izbore knap dobio želi u srpskom elektoratu steći status ekskluzivnog odabranika, prije svega Moskve, a onda i Beograda. Zato u narednom razdoblju treba očekivati da će se on u još većoj mjeri pokušavati poigravati sa ovim izlazima u međunarodnu politiku, prije svega prema Rusiji, a posebno će biti prisutniji u Beogradu", rekao je Gjuenero za BUKU. 

Kako tvrdi, to je dio Dodikove stare strategije koju koristi duže vrijeme. 

"On pokušava samo iskoristiti i Vučića i Putina za svoju igru".

Sa druge strane, prema riječima Gjenera, Putinov interes je održavanje stalne nestabilnosti na blakanskom prostoru, zbog čega nerijetko prihvata dodikove igre.

"Putin želi nestabilnost na Balkanu, a najviše je se može proizvesti u BiH. Pored toga, jedini koji se u BiH otvoreno nudi za proizvođača nestabilnosti je Milorad Dodik. Ono što je naročitio opasno je to da je Dodik uspio i kada je riječ u odnosima prema Rusiji na svou stranu dobiti i druge aktere u BiH, poput Dragana Čovića i HDZ BiH. On je tako već našao partnera za postizbornu kombinatoriku i ta kombinacija u kojoj bi u hrvatski entitet bio nasuprot politici Republike Hrvatske i vodio politiku dalje destabilizacije i pritiska sila u BiH može biti dugoročno opasan", pojašnjava Gjenero.

Slično razmišlja i Dušan Janjić, predsjednik Upravnog odbora Foruma za etničke odnose iz Beograda koji tvrdi da je Milorad Dodik ključna figura ruskog uticaja u regionu i da se na njega računa pri održavanju stalne tenzije u BiH, posebno jer onaj ko pod tenzijom drži BiH, on može da kontroliše i Srbiju i Hrvatsku.

"Susret sa Putinom Dodiku svakako može da donese neke poene na izborima, ali mislim da će to pre svega pojačati spekulacije na Zapadu kao i u samoj BiH o ruskom uticaju. Ukoliko pogledamo nedavnu posetu Erdogana Sarajevu, kao i sadašnji poziv predsednika RS da Putin poseti Banjaluku, možemo reći da je rezultat na semaforu Izetbegović – Dodik: jedan – jedan. Međutim, postavlja se pitanje Sarajevu i Banjaluci, pa naposletku i Beogradu, zašto traže da idu u Evropsku uniju kada su im jedini gosti Erdogan i Putin", rekao je Janjić.