<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Pokretač inicijative poručuje: Ljudi, zaustavite svoj automobil gdje god da se nađete, u gradu ili autoputu

NIKOLA GRBIĆ

10. 6. SVI NA ULICE...

05. juni 2018, 12:00

Preko društvenih mreža građani BiH su pozvani da se usprotive poskupljenju goriva koje je od februara skuplje za više od 35 feninga. Kako se navodi u poruci koja kruži društvenim mrežama, građani se pozivaju da svaki dan od 10. juna u 17 časova na sat vremena zaustave svoje automobile na ulicama.

Plan je da se na ovaj način natjeraju nadležni da utiču na smanjenje cijene goriva koja je dostigla svoj vrhunac u posljednjih nekoliko godina.

Pokretač ove akcije u BiH je Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport Republike Srpske, a kaže da je ideju za ovu “akciju” precrtao iz Njemačke.

“Prije pola godine Vlada Njemačke je digla cijenu goriva za skoro nebitnu cijenu, ali su se građani Njemačke solidarisali sa privrednicima i stali su po avenijama, autoputevima, putevima, gdje god su se našli. Oni su stali na sat vremena, zaključali su svoj automobil i otišli na kafu ili da prošetaju. U BiH nastojim to organizovati zbog nerazumijevanja nadležnih institucija BiH i RS po pitanju goriva”, kaže za BUKU Grbić.

On kaže da ako uzmemo u obzir standard građana i privrednika u BiH lako ćemo zaključiti da zaista poslujemo i živimo u veoma teškim uslovima. Grbić ističe da su ovo najteži uslovi za život u BiH.

“Svjesni smo da barel nafte na svjetskom tržištu mi ne možemo diktirati niti ju mogu diktirati distributeri nafte, ali institucije BiH i vladajuće strukture moraju biti svjesni da građani BiH nisu u mogućnosti da plaćaju dodatne akcize na gorivo koje su uvedene od 2010. godine do danas, pod okriljem izgradnje autoputeva i popravke postojećih. Kao što znamo od tih silnih sredstava koje su prikupljene od 2010. do danas, a pretpostavlja se da je to preko 8 milijardi KM, nije izgrađen ni jedan jedini pedalj autoputa, nego sve što se radi radi se od međunarodnih kredita”, ističe Grbić.

Grbić kaže da niko nikada nije pozvao prevoznike da ih pita da li mogu izdržati takve cijene. On ističe da prevoznici iz BiH ne mogu otići ni u jednu zemlju EU ili zemlju iz okruženja, da se koriste njihovi autoputevi, a da nisu prilikom ulaza u tu zemlju platili putarinu ili vinjetu.

“Svaki pedalj korištenja tog autoputa ili puta u inostranstvu mi platimo, a u BiH nije takav slučaj. Mi smo to u par navrata tražili od nadležnih institucija da se na granicama ulaska u BiH uvedu takve prakse i da strani prevoznici plaćaju ulazak u BiH, kao što to mi radimo prilikom ulaska u zemlje EU.

Samim tim će se smanjiti obaveza nas prevoznika koji plaćamo najveću putarinu i najveće obaveze prilikom registracije motornih vozila u odnosu na zemlje u okruženju i zemlje Evropske unije. Strani prevoznik u BiH ulazi bez bilo kakve dozvole, a mi ne možemo ni pomisliti da uđemo u zemlje EU bez dozola, strani prevoznik može da uđe u BiH, da natovari robu i radi kabotažu što je zakonom zabranjeno. Mi to ne smijemo ni pomisliti, jer znamo da ako tako nešto uradimo u zemljama EU da nas sleduje ogromna kazna i kazna zatvaranja kamiona u žicu, tri ili četiri mjeseca, kao i plaćanje velikih obaveza”, kaže naš sagovornik.

Nikola Grbić kaže da je prevoznike sve to navelo da pokušaju organizocvati mirne proteste koji su zakazani za 10. 6. u 17 časova. Pozivaju se svi građani da u to vrijeme zaustave svoj automobile i ostave ga na sat vremena gdje god da se nađu, u gradu ili autoputu. Ovim gestom nastoje probuditi svijest kjod političara da shvate važnost ovog problema.

Ovoj akciji stiže velika podrška na društvenim mrežama. Grbić se nada da će građani podržati ovu inicijativu i 10. juna u 17 časova na ulicama, kao što to rade na društvenim mrežama.

“Građani BiH trebaju da se probude i da podrže ovaj miran protest koji nije usmjeren protiv bilo koga. Ovom akcijom se daje do znanja institucijama BiH da smo u velikim problemima i da nam mladi kadar odlazi upravo zbog ovakvih stvari”, kaže za BUKU Nikola Grbić.

Podsjetimo da je gorivo u BiH poskupilo već tri puta, jednom zbog usvojenog Zakona o akcizama, a dvaput zbog rasta svjetske cijene nafte. 1.2.2018. godine stupio je na snagu set zakona o akcizama a koji je predvidio povećanje cijena goriva i plina na benzinskim stanicama u BiH.

Drugo povećanje desilo se sredinom aprila, a treće krajem maja.