<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Kriminal i korupcija su sazidani kao piramida u Republici Srpskoj

Sjednica PAK-a

Ovi zakoni nisu samo Davidovi, ovo su sigurno i Milanovi zakoni i Nikolini, i Jovanovi, i zakoni za sve koji su trpjeli štetu....

07. juni 2018, 12:00

Neformalni Poslanički antikoruptivni klub (PAK) u Narodnoj skupštini RS-a zatražiće da se po hitnom postupku usvoje izmjene i dopune zakona o javnim tužilaštvima i o krivičnom postupku u RS.

Adam Šukalo, predsjedavajući PAK-a, rekao je kako je danas održana vanredna sjednica u vezi sa zaključcima koje je formulisao "Anketni odbor NSRS u slučaju ubistva Davida Dragičevića".

"Mi smo našli za shodno da reagujemo što prije, računajući na činjenicu da je najavljeno da će posljednja sjednica biti sljedeća sjednica 19. juna. Čuvši izjave gdina Lukača i gdina Lepira jasno je da će vladajuća koalicija, koja je predložila i formiranje i sastav Anketnog odbora, uraditi sve da zaključci koje je Odbor usvojio, ne budu usvojeni u samom plenumu Skupštine RS, i automatski sve ono što je predloženo u kontekstu Anketnog odbora", rekao je Šukalo danas u Banjaluci.

On je naveo da je iz tih razloga odlučeno, a kako je to i Anketni odbor usvojio, da se predlože zakoni o izmjenama i dopunama dva ključna zakona, i u predmetu ubistva Davida Dragičevića, i u svim drugim predmetima koji se tiču i privrednog kriminaliteta i korupcije, koja je toliko rasprostranjena u RS, i da se ustanovi ono što je nekad bila i sudska i zakonodavna praksa na prostorima bivše Jugoslavije.



"Primarno smo razmatrali dva zakona - prvi je Zakon o izmjeni zakona o javnim tužilaštvima RS. Naime, članom 29. Zakona o javnim tužilaštvima RS definisano je da Glavni tužilac, zamjenik i svi tužioci u RS ne mogu u vršenju službene dužnosti biti krivično gonjeni ili odgovarati u građanskom postupku. Oni imaju opštu amnestiju. Ja ovo govorim već tri godine. Tražimo brisanje člana 29. koji ne postoji u civilizovanom svijetu", rekao je Šukalo.

On je rekao da se ne želi vršiti pritisak na rad javnih tužilaštava, ali ne žele da u RS i BiH sve zavisi od tužilačke volje.

"A šta zavisi od te volje? Od nje zavisi ishod slučaja ubistva Davida Dragičevića. Ako nema tužilačke volje i gonjenja po službenoj dužnosti, bez obzira o kojem se predmetu radi, onda nema ni suđenja", dodaje on.

Ako tužilac donese odluku da se obustavlja istraga, jer nema krivičnog djela, na koji način oštećena strana ili pdonosilac prijave, u ovom slučaju porodica Dragičević, mogu nastaviti postupak, pita se Šukalo, dodajući da je odgovor na to pitanje - nikako.

" Na ovom članu 29. su utemeljeni kriminal i korupcija u RS. Sazidana je kao piramida, zato što tužioci, koji su nosioci jedne od pravosudnih funkcija, ne dopuštaju da dođe do suđenja u određenom predmetu. Naravno, to je izuzetno važno u ovom predmetu ubistva Davida Dragičevića", kazao je predsjedavajući PAK-a.

Šukalo je rekao da je drugi zakon koji se predlaže jeste Zakon o izmjeni zakona o krivičnom postupku RS.

"U razgovoru sa velikim brojem građana, a na bazi zaključaka Anketnog odbora, da ne bi dopustili da tužilačka volja bude presudna i da se na taj način završi istraga, a da postupajući tužilac donese odluku da nema elemenata krivičnog djela i obustavi istragu, onda se taj predmet zatvara i ne može se nikad više otvoriti. TO što se možete žaliti VSTS-u znači da u ovom postupku možete pokrenuti samo disiplinski postupak protiv nekog tužioca."

Šukalo je na kraju rekao da građani RS imaju osjećaj da su nezaštićeni od najvažnijih institucija u RS, a to nisu samo Vlada RS, već pravosudne institucije. Raste tenzija u kojoj građani RS "žele da uzmu pravdu u svoje ruke".

"Moramo stvari vratiti u normalu, i iz tog razloga su zakoni predloženi po hitnoj proceduri. Želimo da svi ostvare pravo na pravično suđenje ako ništa drugo. Ovi zakoni nisu samo Davidovi, ovo su sigurno i Milanovi zakoni i Nikolini, i Jovanini, i zakoni koji će pomoći porodici ubijenog Branislava Garića i mnogih drugih znanih i neznanih koji su trpjeli štetu od ove tužilačke volje koja ne postoji nigdje" zaključio je Šukalo.



Perica Bundalo iz PDP-a tvrdi da ne postoji nijedan objektivan razlog da se ne usvoje izmjene ovih zakona, jer će to biti doprinos stabilnosti građana i borbi protiv korupcije.

Na pitanje šta ako zakoni ne budu usvojeni, Bundalo je rekao da će oni biti usvojeni nakon 8. oktobra ove godine.