<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Djeca poručila da će biti bolji ljudi od nas: Ako na mladima svijet ostaje, neka ostane na visokomoralnim ljudima!

BiH

"Prodajemo glasove na izborima i kupujemo radna mjesta, darujemo skupim poklonima one koji su plaćeni za svoj posao. Kupujemo ocjene i diplome. Kakvi smo to mi ljudi?", pitaju se učenici Treće Gimnazije iz Sarajeva.

11. juni 2018, 12:00

U četvrtak, 7. juna, u prostorijama EU info centra održan je panel događaj u organizaciji Udruženja “Djeca stubovi svijeta”, na kojem je prisustvovao veliki broj učenika osnovnih i srednjih škola. Djeca su imala priliku da iznesu svoje mišljenje o trenutnoj situaciji u našoj zemlji, kao i svoju viziju budućnosti. Tokom diskusije, dominirala je tema korupcije u našem društvu.

“Kakva je to država u kojoj se abolira skupa koverta profesoru i boca skupog pića doktoru? Nemoralna. Prodajemo glasove na izborima i kupujemo radna mjesta, darujemo skupim poklonima one koji su plaćeni za svoj posao. Kupujemo ocjene i diplome. Kakvi smo to mi ljudi? Najblaže rečeno, to je propast države i cjelokupnog sistema. Najveći neprijatelj društva je korupcija. Svrha našeg postojanja nije šutnja, već ratovanje za poštenje. Trebamo biti promjena koju želimo vidjeti u svijetu. Mi smo stubovi svijeta i svrha našeg postojanje jeste promovisanje morala i eliminisanje nemorala. Ako na mladima svijet ostaje, neka onda ostaje na visokomoralnim ljudima”, naveli su u svom izlaganju učenici Treće Gimnazije iz Sarajeva.

U raspravi o korupciji, djeca su se uglavnom složila kako borba protiv korupcije kreće od svakog pojedinca, jer se protiv korupcije mogu boriti osobe visokih moralnih načela koje neće pristati na korupciju, ali istovremeno i hrabre osobe koje neće imati problem da prijave svaki oblik mita i korupcije kada se suoče s njom.

Takođe, djeca su pokazala visoku svijest i o problemu podjela u našem društvu.

“Nemamo puno želja, ali smo sigurno da možemo ostvariti puno ako se budemo držali zajedno bez podjela u društvu ne gledajući ko je kakav i ko je koja vjera. Trebamo raditi svi za jednog, jedan za sve i onda će biti sve dobro”, pročitali su dječaci iz OŠ Vladislav Škarić svoju poruku.

U sklopu ovog događaja, potpisana je i Povelja o saradnji, koju su potpisali Šef kooperacija Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Melvin Asin i predsjednica Udruženja “Djeca stubovi svijeta” Fatima Hukić.

Potpisnici Povelje su istakli kako djeca u Bosni i Hercegovini shvataju da je evropska budućnost Bosne i Hercegovine i regiona zapravo njihova budućnost.

Nakon potpisane Povelje i govora koje su održali Melvin Asin i Fatima Hukić, djeca su imala priliku da kroz javnu debatu razgovaraju o stvarima koje ih zanimaju na evropskom putu BiH, njegovom značaju za budućnost djece.

“Borba protiv korupcije nalazi se u vrhu liste prioriteta, uspjeh u borbi protiv korupcije preduslov je za napredak u svim oblastima života i rada, posebno s aspekta izgradnje bolje budućnosti za najmlađu populaciju u Bosni i Hercegovini”, kazao je Asin.

Asin je upozorio da korupcija predstavlja najveću prijetnju s kojom se građani BiH suočavaju u ovom trenutku, te da korupcija utječe na svakodnevni život građana, a pogotovo se to odnosi na djecu u zdravstvenom i obrazovnom sistemu.

“Potrebno je učiti i raditi marljivo, i ne odustajati na tom putu.  Oslonite se na sebe i budite ponosni na svoje uspjehe. Manje korupcije, znači više sredstava i mogućnosti za napredovanje za vas i vaše vršnjake. To znači bolji život koji ćete imati, ne negdje drugo, u nekoj drugoj zemlji, već ovdje u vašoj zemlji. Ovdje u svojoj zemlji treba da budete primjer drugima. Vi ste stubovi ovog društva”, izjavio je Asin.

On je pozvao djecu da budu aktivni na evropskom putu BiH, te da učestvuju u izgradnji boljeg društva.

"Vi sada dajete svoje mišljenje, ideje, iskazujete svoje potrebe i na taj način se približavate evropskim standardima. U demokratiji kakva je BiH, korupcija je najveća prijetnja s kojom se suočavaju obični ljudi, vi, mladi, djeca zaista najviše trpite zbog korupcije”, rekao je Asin.

Asin je na kraju istakao kako djeca zaslužuju da im se kaže istina, a to znači da se bolje i pravednije društvo može stvoriti samo stalnim učenjem i poštenim i vrijednim radom. Samo tako se može napredovati na evropskom putu.

Deklaracija Udruženja "Djeca stubovi svijeta" napisana je na prvom ovakvom skupu održanom u julu 2000. godine u Sarajevu, a inicijativu je pokrenula predsjednica Udruženja, profesorica Fatima Hukić.

Profesorica Hukić je i ovaj put podsjetila na vrijednosti i ciljeve koje promoviše Udruženje. Istakla je da je kvalitetno obrazovanje ključna stvar u formiranju mladih ličnosti.

“Vjerujemo da će maksimalnim zalaganjem udruženja i podrškom institucija u Bosni i Hercegovini i međunarodnih institucija, buduće generacije sigurnije i dostojanstvenije koračati svojom lokalnom zajednicom, državom i planetom Zemljom. To će moći samo ako budu usvajali visoka moralna načela i kvalitetno obrazovanje”, kazala je Hukić.

Podsjetila je djecu da su rođena na velikoj granici između Istoka i Zapada, te da trebaju usvajati sve što je dobro i s jedne i s druge strane, ali da isto tako trebaju biti spremna da odbace svako zlo bez obzira s koje strane dolazilo.

"Nalazimo se na granici između Istoka i Zapada. Neko bi rekao na vjetrometini. Ja ne. Naša djeca su počašćena da su im i Istok i Zapad tako blizu, da imaju priliku usvajati sve što je dobro, lijepo i na Istoku i Zapadu, a da istovremeno budu odgojeni tako da kažu ne svakom zlu odakle god dolazilo", poručila jeprofesorica Hukić.

Ceremoniji nisu mogli prisustvovati fra Ivo Marković i profesorica Pedijatrije na Medicinskom fakultetu u Mostaru Darinka Glamuzina, ali su poslali svoje poruke podrške.

“Nisam mogla doći na skup vašeg Udruženja, ali svesrdno podržavam vaš rad, jer je to jedini ispravan put”, poručila je u svojoj poruci profesorica Glamuzina.

Profesorica Hukić je djeci još kazala kako čovjek može biti visokih moralnih načela i lošeg obrazovanja, može također biti čovjek dobrog obrazovanja i loših moralnih načela, ali da je kompletan čovjek sposoban da mijenja društvo na bolje samo čovjek koji je istovremeno kvalitetno obrazovan i visoko moralan.

Udruženje “Djeca stubovi svijeta” će, prema planu, u septembru održati svoj 4. međunarodni kongres djeteta s kojeg će u svijet biti upućena pozitivna poruka djece iz Bosne i Hercegovine koja shvataju da je evropska budućnost Bosne i Hercegovine i regiona ujedno i njihova budućnost.