Protest zbog cijene goriva održava se svaki dan: Realna cijena je 1.50 KM, sve preko toga za nas je previše!
Foto: BUKA

PROTEST

Protest zbog cijene goriva održava se svaki dan: Realna cijena je 1.50 KM, sve preko toga za nas je previše!

Piše: Maja Isović Dobrijević

Ako ne dođe do primjene kada je cijena goriva u pitanju protest će se nastaviti i naredne sedmice, ali u periodu od 7 do 8 časova ujutru.

Vozači širom BiH zaustavili su juče u 17 časova vozila u znak protesta zbog visokih cijena goriva. Protest se nastavlja i danas u isto vrijeme, a trajaće do kraja sedmice. Ako ne dođe do primjene kada je cijena goriva u pitanju protest će se nastaviti i naredne sedmice, ali u periodu od 7 do 8 časova ujutru.

Pokretač ove akcije u BiH Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport Republike Srpske rekao je da je prezadovoljan odzivom građana i vozača širom BiH, a nada se da će tako biti i narednih dana.

“Sve je prošlo bez ikakvih incidenata, a nadam se da će tako i ostati, jer će se protest nastaviti i u narednim danima sve dok nas vlasti BiH ne pozovu da razgovaramo na temu skidanja cijene goriva. U toku ove sedmice svaki dan ćemo popodne zaustavljati automobile od 17 do 18 časova, a ukoliko ne bude efekta od sljedeće sedmice idemo ujuru od 7 do 8 časova”, rekao je Grbić za BUKU.

On kaže da su protesti najbolje prošli u Banjaluci, iako su dobro prošli i u drugim gradovim poput Gradiške, Prnjavora, Prijedora, Biljeljine i u drugim gradovima.

Iako je Predsjednik RS Milorad Dorik ranije najavio da će reći da policija sklanja vozače koji se zaustave na ulicama, Grbić kaže da se to ipak nije desilo i da je policija bila korektna.

“Primjetili smo da je policija slikala automobile koji su stajali, a pisale su se prijave i vozačima koji su bili na čelu kolone, ali nadamo se da će se to u narednom period riješiti. Nije bilo nikakvog prisilnog sklanjanja vozila, niti građana koji su učestvovali u protestima”, pojašnjava Grbić.

Vlastima Grbić poručuje da je potrebno da se što prije sastanu, jer jedino tako mogu riješiti ovaj problem.

“Zaista ima prostora za rješenje i da se nađe modus da se skinu cijene goriva, jer je na osnovu standarda cijena goriva kod nas zaista previsoka. Što god prije sjednemo da razovaramo ova agonija će se riješiti za dobrobit građana BiH, privrednika i institucija BiH. Sve je do njih, ne do nas”, ističe Grbić.
Kada je riječ o cijeni goriva Grbić kaže da je realna cijena za naš standard 1.50 KM, sve preko toga je preskupo.

“Nadam se da je sa vlastima moguće dogovoriti tu cijenu, jer ako uzmemo u obzir da je cijena goriva u rafineriji 0.50 feninfa po litri, na tu cijenu još je 5 feninga prevoza i 0.50 marže pumpadžijama. Svu ostalu razliku od 1.20 KM uzima država sebi. Ako država želi da pomogne privrednicima BiH i građanima mora se odreći jednog kolača od cijene goriva. Pored toga, još jedna stvar koju mi tražimo i zagovaramo jeste da se u BiH za strane prevoznike uvedu isti tretmani koje i mi imamo u drugim zemljama”, pojasnio je Grbić.

“Svaki pedalj korištenja tog autoputa ili puta u inostranstvu mi platimo, a u BiH nije takav slučaj. Mi smo to u par navrata tražili od nadležnih institucija da se na granicama ulaska u BiH uvedu takve prakse i da strani prevoznici plaćaju ulazak u BiH, kao što to mi radimo prilikom ulaska u zemlje EU.
Samim tim će se, kaže Grbić, smanjiti obaveze prevoznika koji plaćaju najveću putarinu i najveće obaveze prilikom registracije motornih vozila u odnosu na zemlje u okruženju i zemlje Evropske unije.

“Strani prevoznik u BiH ulazi bez bilo kakve dozvole, a mi ne možemo ni pomisliti da uđemo u zemlje EU bez dozola, strani prevoznik može da uđe u BiH, da natovari robu i radi kabotažu što je zakonom zabranjeno. Mi to ne smijemo ni pomisliti, jer znamo da ako tako nešto uradimo u zemljama EU da nas sleduje ogromna kazna i kazna zatvaranja kamiona u žicu, tri ili četiri mjeseca, kao i plaćanje velikih obaveza”, kaže naš sagovornik.

Podsjetimo da je gorivo u BiH poskupilo već tri puta, jednom zbog usvojenog Zakona o akcizama, a dvaput zbog rasta svjetske cijene nafte. 1.2.2018. godine stupio je na snagu set zakona o akcizama a koji je predvidio povećanje cijena goriva i plina na benzinskim stanicama u BiH.

Drugo povećanje desilo se sredinom aprila, a treće krajem maja.

 

 

Komentari na tekst (5)
Objavljeno:
S obzirom da se u Federaciji najavljuje snizenje cijene goriva,svako ko od nas bude tocio jeftiniji benzin u Fbih smatrace se stranim placenikom i izdajnikom R.Srpske;)
Objavljeno:
Marza na pumpama je u prosjeku od 10 - 20 pfeninga.I to je to.Obaveze koje naplacuje drzava po raznim osnovama su oko 90% na rafinerijsku cijenu. U ostalom to je lako izracunati samo pojedinci lupaju gluposti vjerovatno misle da su zanimljivi.
Objavljeno:
Onda bi se smanjio broj stranaka i politicara jer im lto ne bi bio lak posa
Objavljeno:
Dok lnaros cuti oni ce jahati, treba se protestvovati i zbog goriva i zdravstva , ma za sve im treba zadati glavobolje da im politika ne bude lako uhljebljenje vec da dobro oznoje guzicu radeci
Objavljeno:
Ako pumpadžije imaju maržu od 0,5KM onda je to stvarno previše. Realno je, da to bude10-15 feninga. O državi da ne govorimo. Na žalost građanski neposluh je jedino rješenje.
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.