Šefica MMF-a: Oblaci nad globalnom ekonomijom su sve veći i sve tamniji

MMF

Šefica MMF-a: Oblaci nad globalnom ekonomijom su sve veći i sve tamniji

Piše: Index

RASTUĆE napetosti u međunarodnoj trgovini prijetnja su globalnoj ekonomiji, upozorava direktorica Međunarodnog monetarnog fonda.

“Oblaci su na horizontu i svakim danom postaje sve mračnije”, rekla je direktorica MMF-a Christine Lagarde na konferenciji za novinare održanoj u ponedjeljak u Belinu.

“Najveći i najtamniji oblak je pad povjerenja potaknut pokušajima da se promijene način trgovine, međusobni trgovinski odnosi i način funkcioniranja multilateralnih organizacija”, rekla je Lagarde.

Njen komentar uslijedio je nakon samita G7 održanog ovog vikenda u Kanadi, na kojem je američki predsjednik Donald Trump napao kanadskog premijera Justina Trudeaua zbog trgovinskih odnosa.

Trgovinski rat

Napetosti između SAD-a i ključnih partnera bile su u porastu i prije samita, nakon što je Trumpova administracija uvela carine na čelik i aluminij iz Kanade, Meksika i EU-a. Svi oni najavili su protumjere. SAD je u sukobu i s Kinom, drugom najvećom ekonomijom svijeta.

Očekuje se da bi Trumpova administracija do kraja tjedna mogla objaviti listu kineskih proizvoda na koje će biti uvedene carine zbog, kako kažu, krađe američkog intelektualnog vlasništva. Carine bi trebale stupiti na snagu ubrzo nakon objave.

Kina bi isto tako mogla odgovoriti na taj potez uvođenjem carina na određene američke proizvode.

Direktor Svjetske trgovinske organizacije Roberto Azevedo, koji je uz Lagarde govorio na konferenciji za novinare, rekao je da rastuće tenzije u međunarodnoj trgovini "stvaraju potencijalno veliki rizik za ekonomiju i potkopavaju najsnažnije održivo razdoblje rasta trgovine od globalne financijske krize".

Index

 

Komentari na tekst (0)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.